Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Νέα σενάρια για τα ελλείμματα του Δημοσίου και νέες «διαρροές» από το κυβερνητικό στρατόπεδο για επερχόμενα συμπληρωματικά μέτρα, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης

Πολεμικό κλίμα, στην προοπτική της λήψης νέων αντεργατικών μέτρων, καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ και για το σκοπό αυτό εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις αντιδραστικές θέσεις που διατύπωσαν πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας (Εκθεση Διοικητή), η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί για τη χώρα μας. Την ίδια, βέβαια, στιγμή, δεν παύει να ανακοινώνει συνεχώς νέα μέτρα στήριξης τμημάτων του κεφαλαίου, που φέρονται να πλήττονται από την οικονομική κρίση. Ετσι, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε για το τραπεζικό κεφάλαιο, τον τουρισμό και τον κλάδο των αυτοκινήτων, αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα οι κυβερνώντες αφήνουν να εννοηθούν, να ανακοινωθούν μέτρα για την τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας... Η πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο επιβεβαιώνει τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι αυτό που επιδιώκεται σήμερα σε εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, είναι η εφαρμογή πολιτικών μετακύλισης των συνεπειών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, αλλά προκλητικά και απροσχημάτιστα παρεμβαίνει, προκειμένου να στηρίξει μερίδες του κεφαλαίου που δέχονται πιο έντονα αυτές τις συνέπειες.

Το έναυσμα της νέας αντιλαϊκής επίθεσης αναμένεται να δοθεί σήμερα, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών - μελών του 2008 από τη Γιούροστατ. Ειδικά για την Ελλάδα, και σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, το δημοσιονομικό έλλειμμα του προηγούμενου χρόνου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,5% - 5% του ΑΕΠ, αντί του 3,7% που προβλεπόταν στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Αν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει από περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων περί τα 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010, προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως έχουν συναποφασίσει από κοινού ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπό το βάρος των αρνητικών αυτών εξελίξεων, θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη το Συμβούλιο Οικονομίας των 27 (Εκοφίν), όπου αναμένεται να ασκηθούν και νέες πιέσεις για τη λήψη μέτρων στα κράτη εκείνα που εμφανίζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, με ειδικότερη αναφορά σε Ελλάδα και Ιρλανδία, οι οποίες εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Μάη, για την ελληνική οικονομία προβλέπεται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης (- 0,5%) του ΑΕΠ για το 2009, έναντι πρόβλεψης 0,2% τον προηγούμενο Δεκέμβρη.

Και είναι δηλωμένη η θέση της κυβέρνησης, το αρνητικό αυτό φορτίο των εξελίξεων να το μεταφέρει στα λαϊκά στρώματα, όπως δηλωμένη είναι και η θέση της ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις, όχι μόνο δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με νέα μέτρα, αλλά, αντίθετα, πρέπει να στηριχτούν... Και δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - τις θέσεις των οποίων αναπαρήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδας - επισημαίνεται με έμφαση ότι η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει με τη λήψη «διαρθρωτικών μέτρων» τα προβλήματα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών. «Διαρθρωτικό» και δημοσιονομικό πρόβλημα συμπλέκονται σε έναν αντιλαϊκό κύκλο, όπου ως λύση προτείνεται το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα. Γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να αντεπεξέλθει στους κραδασμούς που υφίσταται και να επαναπροσδιορίσει την ανταγωνιστική του θέση στο σύστημα της Ευρωζώνης. Αυτό είναι το σύνθημα της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία πράττει τα ανάλογα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλχημείες» για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις (2013-04-13 00:00:00.0)
Σε ισχύ ένας ακόμα σιδερένιος νόμος του κεφαλαίου (2012-12-29 00:00:00.0)
«Νόμος» τα συμφέροντα των μονοπωλίων (2012-03-16 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν και νέο αντιλαϊκό πακέτο (2009-02-11 00:00:00.0)
Το έλλειμμα μειώνεται, η λιτότητα παραμένει... (2006-10-10 00:00:00.0)
Εισοδηματική πολιτική - πετρέλαιο μειώνουν τα λαϊκά εισοδήματα (2006-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ