Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τα ελλείμματα

Χωρίς περιστροφές ο Γ. Παπαθανασίου προαναγγέλλει νέα «πακέτα» και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής

Σαφές μήνυμα και απειλές κατά των εργαζομένων, για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, στην κατεύθυνση της λήψης νέων σκληρών και επώδυνων μέτρων, έστειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Γιούροστατ για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας το 2008. Σύμφωνα με αυτά, το μεν δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 5% του ΑΕΠ (από 3,7% που προβλεπόταν αρχικά), ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί, ΟΤΑ) αναρριχήθηκε στο 97,6% του ΑΕΠ (239,9 δισ. ευρώ) αυξημένο κατά 11,05 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού (αρχική εκτίμηση 93,1% του ΑΕΠ).

Τα ίδια τα κοινοτικά στοιχεία καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που άσκησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πολιτική η οποία χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση της πολύμορφης επίθεσης σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων και με μοναδικούς ωφελημένους μία δράκα μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι δίνουν τον τόνο, συνδιαμορφώνουν και συναποφασίζουν για την οικονομική πολιτική της χώρας. Αυτούς προστατεύει και η σημερινή κυβέρνηση με την πολιτική της και εκεί βρίσκεται άλλωστε και η ρίζα του δημοσιονομικού προβλήματος. Κατά τραγική ειρωνεία, ο εκτροχιασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, γίνεται μετά την πολιτική «νοικοκυρέματος» των δημόσιων οικονομικών που - υποτίθεται - ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ με τη «δημοσιονομική απογραφή» του 2004.

Αμετανόητος και απειλητικός προς τους εργαζόμενους ο Γ. Παπαθανασίου, με δηλώσεις που έκανε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Γιούροστατ, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λέει όλη την αλήθεια στους πολίτες και κυρίως να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε η χώρα να βγει από την παγκόσμια οικονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις». Και η αλήθεια που επικαλείται ο Γ. Παπαθανασίου είναι, ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα γενικώς, καλούνται να σηκώσουν το άχθος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Τόσα πρέπει να εξοικονομηθούν από περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ως το τέλος του 2010, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω από τα επίπεδα αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Οσο για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τους άμεσους υπεύθυνους για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, αυτοί προστατεύονται από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα θεωρεί «εξωφρενικό» να επιβληθούν φορολογικά μέτρα σε βάρος των επιχειρήσεων και των τραπεζών, ειδικά σήμερα, που αυτές δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της κρίσης...

Το γεγονός πάντως ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 5% αντί του 3,7% που προβλεπόταν πριν από λίγο καιρό, δεν φαίνεται να αλλάζει τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για ελλείμματα κάτω του 3%, μόνο που τώρα τα μέτρα θα πρέπει να είναι ακόμα πιο σκληρά και να θίγουν ακόμα περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων. Ο υπουργός πάντως, σε μια επίδειξη θράσους και κοινοτικής νομιμοφροσύνης ανέφερε: «Οι στόχοι που έχουμε θέσει για περιορισμό του ελλείμματος σε 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010 ισχύουν στο ακέραιο. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, για να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση μέσα στα χρονοδιαγράμματα στα οποία έχουμε δεσμευτεί. Εχουμε καταστήσει σαφές ότι τον Ιούνιο θα έχουμε μία καθαρή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009 και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε ήδη ανακοινώσει». Αρα, τα νέα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ