Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Να μειωθούν οι εισφορές του ΟΑΕΕ

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην αύξηση των εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και την απαίτηση για τη μείωσή τους κατά 10% όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, υπογραμμίζει και πάλι η ΔΗΚΕΒΕ, με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα σχετικό με τις αυξήσεις που προωθούν κυβέρνηση και διοίκηση του Ταμείου, ενώ καλεί σε πάλη για την ανατροπή αυτών των επιδιώξεων. Με χτεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη τονίζει: «Η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει τη νέα εισφοροληστεία και καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για την απόκρουσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, που έντεχνα διαρρέει η κυβέρνηση μέσα από τις οικονομικές εφημερίδες, ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες η επικύρωση από το ΔΣ του ΟΑΕΕ της προειλημμένης απόφασης για νέες υπέρογκες αυξήσεις στις ήδη υψηλές εισφορές. Αποφάσισαν αυξήσεις 6% στον κλάδο σύνταξης και 20% στον κλάδο υγείας. Δηλαδή συνολικές αυξήσεις στις εισφορές από 7,9% ως και 10,8% ανάλογα με την κλάση».

Η παράταξη τονίζει ότι οι αυξήσεις των εισφορών προωθούνται ενώ:

  • «Η οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων με αποτέλεσμα να μειώνεται η δουλεία μας, το εισόδημά μας, η δυνατότητα να πληρώσουμε περισσότερα ασφάλιστρα.
  • 180.000 μικροί επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι - αυτοκινητιστές αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
  • Τα χρέη των ασφαλισμένων λόγω αδυναμίας πληρωμής έχουν εκτιναχθεί στα 650 εκατομμύρια ευρώ».

Αναφερόμενη στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει: «Μας καλούν για άλλη μια φορά να πληρώσουμε τα ελλείμματα που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τη ληστεία των αποθεματικών, τους αντιασφαλιστικούς νόμους και τη χρόνια υποχρηματοδότηση. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο και να αυξήσει τις εισφορές δεν σώζεται ο ΟΑΕΕ γιατί οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν. Το ίδιο έγινε και πέρυσι όπου παρά τις αυξήσεις στις εισφορές, τα έσοδα του ταμείου μειώθηκαν. Πετάνε στα σκουπίδια ακόμα και την αναλογιστική μελέτη του υπουργείου τους, που ξεκάθαρα τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να σταθεί το ταμείο είναι η δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Στρώνουν το έδαφος και για παραπέρα αυξήσεις, με την προσθήκη δυο ακόμα μηνιάτικων εισφορών κάθε χρόνο, με το πρόσχημα ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν 12 μήνες εισφορές, ενώ οι συνταξιούχοι εισπράττουν 14 συντάξεις το χρόνο».

Σχετικά με τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος, η παράταξη επισημαίνει ότι «φέρουν μεγάλη ευθύνη οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και οι εκπρόσωποι τους στο ΔΣ του ΟΑΕΕ για τις εξελίξεις αυτές. Δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση αν τα τριτοβάθμια όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος πρωτοστατούσαν στην αγωνιστική διέξοδο. Αν οι αντιπρόσωποι τους στο ΔΣ του ΟΑΕΕ εκπροσωπούσαν τα πραγματικά συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ αντί να γίνονται θλιβεροί απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής».

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί «το συνδικαλιστικό κίνημα, τις ομοσπονδίες , τα σωματεία κάθε τίμιο συνδικαλιστή κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό ΕΒΕ να αντιδράσει άμεσα, να εμποδίσει να παρθεί μια τέτοια απαράδεκτη απόφαση. Να αντιπαλέψει πιο αποφασιστικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Καμιά εμπιστοσύνη στις χλιαρές και κομψές διαμαρτυρίες της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ που κύριο στόχο έχουν τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος».

Καλεί σε «αποφασιστική αντίδραση τώρα» με αιτήματα: Ούτε 1 ευρώ αύξηση των εισφορών. Κρατική χρηματοδότηση στα 2\3 των εξόδων του ΟΑΕΕ. Μείωση κατά 10% των εισφορών όσο διαρκεί η κρίση. Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων , με μακρόχρονες δόσεις, όσο διαρκεί η κρίση και χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν. Αύξηση των συντάξεων κατά 10% με κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και ιδιαίτερα για τους ασφαλισμένους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης , έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ