Σάββατο 25 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Το καρτέλ θα γίνει πιο ισχυρό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Να παραπλανήσουν τους παραγωγούς και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι δήθεν ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών και οι προσπάθειές τους να συντηρήσουν και να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά έχει οποιαδήποτε σχέση με αντιμετώπιση της ακρίβειας ή με επίδειξη «κοινωνικής ευθύνης» επιχειρούν από κοινού κυβέρνηση και βιομήχανοι.

Σ' αυτό το πλαίσιο κινούνται τόσο οι εξαγγελίες του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου περί αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες και ξεχωριστής τοποθέτησης του λεγόμενου φρέσκου παστεριωμένου στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο και η ανακοίνωση της VIVARTIA, που ακολούθησε, ότι μειώνει την τιμή του «φρέσκου» γάλακτος.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι μειώνει την τιμή του λίτρου από το 1,35 (ενδεικτική τιμή) στα σούπερ μάρκετ στο 1 ευρώ. Είναι ολοφάνερο ότι η κίνηση αυτή δεν είναι παρά μια προσπάθεια της συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά και όσων είναι πιθανό να τη μιμηθούν, να διευρύνουν τα «κεκτημένα» τους, όσον αφορά τα κέρδη και τα μερίδιά τους στην αγορά με αποσπασματικές και προσωρινές προωθητικές ενέργειες τέτοιου τύπου, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Δεδομένο είναι, ακόμη, ότι τη μείωση αυτή της λιανικής τιμής θα την πληρώσουν πολύ ακριβά οι παραγωγοί, τους οποίους οι βιομηχανίες θα πιέσουν ακόμα περισσότερο για μεγαλύτερη μείωση της ήδη εξευτελιστικής τιμής που δίνουν το γάλα.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις εξαγγελίες της VIVARTIA για μείωση των τιμών του φρέσκου γάλακτος και τις δηλώσεις της κυβέρνησης. Η ληστεία που υφίστανται, από τους επιχειρηματικούς ομίλους που ελέγχουν το γάλα, θα συνεχιστεί και θα μεγαλώσει, γιατί ενώ αυτοί αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς, το πωλούν τρεις και τέσσερις φορές πιο ακριβά.

Η μείωση που εξαγγέλλει η VIVARTIA, παρά και ενάντια σε ό,τι υποκριτικά ισχυρίζεται, στόχο έχει να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές με τις οποίες αγοράζει το γάλα, εκβιάζοντας τους παραγωγούς και να κατακτήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Το καρτέλ του γάλακτος θα γίνει πιο ισχυρό.

Το συμφέρον των εργαζομένων για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικά εγγυημένο γάλα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για αξιοπρεπές εισόδημα απαιτεί την κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών, τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών. Απαιτεί λαϊκή συμμαχία και πάλη για λαϊκή εξουσία και οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ