Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΑΕΔ
«Εργοστάσια» παραγωγής φτηνών εργατών

«Σκέφτηκες ποτέ να κάνεις την κλίση σου επάγγελμα; Στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ φροντίζουμε αποκλειστικά γι' αυτό. Εσύ απλώς μας λες τι σου αρέσει να κάνεις και εμείς σου προτείνουμε το επάγγελμα, που σου ταιριάζει να ακολουθήσεις».

Τα παραπάνω αποτελούν τον «κράχτη» για την προσέλκυση νέων μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, όπως καταγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Είναι όμως τελικά έτσι; Είναι ένας κόσμος ρόδινος όπου τα παιδιά επιλέγουν τις ΕΠΑΣ μαθητείας για να κάνουν την κλίση τους επάγγελμα; `Η μήπως οι ΕΠΑΣ Μαθητείας είναι μια κάλπικη διέξοδος για παιδιά που πετιούνται έξω από το Λύκειο ή τελειώνουν μεν το σχολείο αλλά δεν περνούν στην ανώτατη εκπαίδευση και δε βλέπουν προοπτική; Γιατί βασικά απευθύνεται στα παιδιά εκείνα που δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε σε ιδιωτικό ή δημόσιο ΙΕΚ να σπουδάσουν και μάλιστα είναι αναγκασμένα να δουλέψουν άμεσα για να σηκώσουν κάποια από τα οικονομικά βάρη της οικογένειας. Δηλαδή, στα παιδιά των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, προκειμένου να τα ετοιμάσει από τώρα για το ρόλο τους, εκείνο της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης που πρέπει να έχει κάποιες χρηστικές δεξιότητες, αλλά κυρίως να έχει σκυμμένο το κεφάλι.

Βασικό κριτήριο με το οποίο επιλέγονται οι ΕΠΑΣ Μαθητείας είναι ότι: Μαθαίνεις συγκεκριμένες δεξιότητες για ένα επάγγελμα και ταυτόχρονα κάνεις και την πρακτική σου από την οποία πληρώνεσαι το μισό (στο πρώτο εξάμηνο) μισθό του ανειδίκευτου εργάτη με μισό ένσημο. Ωστόσο, οι αυταπάτες δε θέλουν πολύ για να σπάσουν. Λίγο ότι διαπιστώνεις ότι τα μαθήματα είναι εκμάθηση τεχνικών δεξιοτήτων χωρίς κανενός είδους θεωρητικό υπόβαθρο... Λίγο ότι συχνά η πρακτική σου είναι μεν σε χώρο της ειδικότητάς σου, αλλά εσύ δεν απασχολείσαι στο αντικείμενό σου... Λίγο ότι με τις «ευλογίες» της σχολής λούζεσαι από πολύ νωρίς την υπερεκμετάλλευση... Λίγο ότι διαπιστώνεις ότι στην παραγωγή τα πράγματα δεν είναι ρόδινα γιατί κυριαρχεί το δίκιο του εργοδότη... Τελικά η απογοήτευση είναι μόνιμος συνοδός των μαθητών.

Τα παραπάνω καταγράφονται στις μαρτυρίες τεσσάρων μαθητριών σε ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, που όλες τους - όπως και οι συμμαθητές τους - προέρχονται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στον «Ρ» μίλησαν οι μαθήτριες Κωνσταντίνα Πατρινού, 23 χρόνων που σπουδάζει γραφικές τέχνες στην ΕΠΑΣ Ηρακλείου, Αλεξάνδρα Παπαθανασίου, 18 χρόνων που σπουδάζει ζαχαροπλαστική - αρτοποιία στην ΕΠΑΣ Γαλατσίου, Μαρία Μπίρη, 19 χρόνων που σπουδάζει βοηθός γενικής νοσηλείας στην ΕΠΑΣ Ρέντη και Αυγή, 19 χρόνων που σπουδάζει τεχνίτης υποστήριξης συστημάτων Η/Υ στην ΕΠΑΣ Ρέντη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ