Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ
Οφελειμένοι κατασκευαστές - τράπεζες

Τα κυβερνητικά μέτρα δεν αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα

Θρασύτατα και κυνικά η κυβέρνηση της ΝΔ, τη στιγμή που με την πολιτική της επιδιώκει τη μεταφορά των συνεπειών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα - το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη την επιβολή νέου επαχθούς πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, που θα περιλαμβάνει νέες δυσβάστακτες αυξήσεις φόρων και μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών - ξεδιάντροπα, συνεχίζει την εξαγγελία και νέων μέτρων στήριξης του κεφαλαίου. Η ίδια η κυβέρνηση που ψήφισε το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, την ώρα που ανακοίνωνε μέτρα υπέρ των τραπεζών, των τουριστικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων εμπορίας αυτοκινήτου, χτες, κάνοντας ένα ακόμη βήμα, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης αυτή τη φορά των κατασκευαστικών εταιρειών. Με στόχο την ...αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Οπως και στην περίπτωση των τραπεζών, τα μέτρα στήριξης του κατασκευαστικού κεφαλαίου - τα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας - εμφανίζονται ως ...μέτρα στήριξης των 400.000 εργαζομένων στον οικοδομικό κλάδο.

Αυτά είναι:

  • Μέχρι τις 31/12/2010 το επιπλέον 25% του στεγαστικού δανείου (τόσο για κατοικίες, όσο και για επαγγελματικά ακίνητα), που δεν καλύπτουν οι τράπεζες, θα καλύπτεται με κρατική εγγύηση. Οι τράπεζες δηλαδή θα συνεχίζουν να καλύπτουν το 75% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και το υπόλοιπο 25% θα καλύπτεται από την κρατική εγγύηση... Πρόκειται δηλαδή για μέτρο στήριξης των τραπεζών, τη στιγμή που οι τελευταίες και παρά τα 28 δισ. που ενθυλάκωσαν, συνεχίζουν να μη χορηγούν δάνεια.
  • Μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων από 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου.
  • Διπλασιάζεται από 20% σε 40% το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών, το οποίο αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος, ενώ δε θα αφορά πλέον μόνο τα δάνεια για πρώτη κατοικία, αλλά κάθε κατοικία μέχρι 200 τ.μ.
  • Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα προκηρυχθεί πρόγραμμα, που θα αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1980, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Θερμομόνωσης (μονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων, υαλοπινάκων κλπ.). Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να δοθεί ώθηση στη βιομηχανία δομικών υλικών και λοιπών επαγγελμάτων.

Επειδή το κατασκευαστικό κεφάλαιο, παρά την κρίση που πλήττει την οικοδομή, δεν προχωρεί από μόνο του σε μείωση των - υπερδιογκωμένων - τιμών στα ακίνητα, έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ, με κρατικομονοπωλιακής φύσης μέτρα - τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τα μετακυλίσει στα λαϊκά στρώματα - να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ