Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Παραίτηση πρωθυπουργού

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Νεπάλ και ηγέτης των μαοϊκών πρώην ανταρτών, Πούσπα Καμάλ Νταχάλ - Πρασάντα, μετά και την κίνηση του Προέδρου της χώρας, Ραμ Μπαράν Γιαντάβ, να αναστείλει την αποπομπή του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ρουκμανγκούντ Καταουάλ, ζητώντας να παραμείνει στη θέση του, αψηφώντας την απόφαση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «αντισυνταγματική». Ο Πρόεδρος στήριξε την απόφασή του στο ότι η κυβέρνηση έχασε δύο συμμάχους της, το ΚΚ Νεπάλ (Ενωμένοι Μαρξιστές Λενινιστές) και ακόμα έναν πολιτικό σχηματισμό, οι οποίοι διαφώνησαν με την αποπομπή του στρατηγού, χάνοντας και την πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την αποπομπή του στρατηγού λόγω ανυπακοής στις εντολές της αναφορικά με την κατάταξη νέων στρατιωτών, μια και αρνήθηκε να αποδεχθεί την κυριαρχία της πολιτικής ηγεσίας επί του στρατού. Στην παραίτησή του ο Πρασάντα σημειώνει ως «αντισυνταγματική και πραξικοπηματική» την κίνηση του Προέδρου να αναιρέσει απόφαση της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Η κρίση που προκλήθηκε εκφράστηκε και με διαδηλώσεις, καθώς χιλιάδες οπαδοί και αντίπαλοι της μαοϊκής κυβέρνησης βγήκαν στους δρόμους του Κατμαντού, διαδηλώνοντας τις αντίστοιχες θέσεις τους, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ