Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Πρόκληση στην ιστορική μνήμη από τη ΔΕΗ

Νέα επίθεση εξαπολύεται στην ιστορική μνήμη με την αίτηση που κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», στις 10 του Απρίλη, προκειμένου να λάβει άδεια για την κατασκευή ενός μεγάλου αιολικού πάρκου ισχύος 100 MW στη μαρτυρική Μακρόνησο! Ανάλογο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τα τελευταία χρόνια και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις προς το Δήμο Κέας - χωρίς ωστόσο να προωθήσουν τα σχέδιά τους - προκειμένου να εκμεταλλευθούν το πλούσιο αιολικό δυναμικό της Μακρονήσου, βρίσκοντας πρόθυμους συμμάχους και στις τοπικές αρχές και σε όλους εκείνους που ελκύονται αποκλειστικά από τα προσδοκώμενα κέρδη, ενώ, παράλληλα, αρνούνται συστηματικά τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον τόπο του μαρτυρίου.

Το υφιστάμενο καθεστώς, με υπουργική απόφαση του 1989, της τότε υπουργού Πολιτισμού Μ. Μερκούρη, ορίζει την Μακρόνησο ως Ιστορικό Τόπο. Το 1995, με Προεδρικό Διάταγμα, η μόνη οικονομική δραστηριότητα που επιτράπηκε στο νησί ήταν η μελισσοκομία και αυτή χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις. Παρ' όλα αυτά, εκδίδονταν αλλεπάλληλες άδειες βοσκής για μερικές χιλιάδες αιγοπρόβατα, οι ιδιοκτήτες των οποίων νοικιάζουν την γη απο το Δήμο Κέας και έχουν μετατρέψει σε στάβλους τα ιστορικά κτίρια, σύμβολα της αντίστασης και των βασάνων του ελληνικού λαού.

Οι πιέσεις για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με την απάθεια των αρμόδιων φορέων μπροστά στη μετατροπή του νησιού σε σκουπιδότοπο, αλλά και με τη μη υλοποίηση των έργων ανάδειξής του στη βάση υφιστάμενων μελετών, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση απειλής για τη Μακρόνησο και όσα αντιπροσωπεύει. Το γεγονός ότι η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» κατέθεσε την αίτηση στην ΡΑΕ παρά την ύπαρξη νομικού κωλύματος υποκρύπτει νέες μεθοδεύσεις για την αλλαγή της χρήσης γης στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ