Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗΣ ΜΕΝΙΟΣ
ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗΣ ΜΕΝΙΟΣ
φωτ.

Στη μνήμη του Βολιώτη αντιστασιακού αγωνιστή ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω στο ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά, μέσω του «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ.

***

φωτ.

Στις 30/11/2008 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΖΙΑΚΑ του Νικολάου. Γεννήθηκε το 1918 στο Κοκκινοπλώ Ελασσόνας από αγωνιστική οικογένεια. Από τους πρώτους εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση και μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ αγωνίζεται για το διώξιμο των κατακτητών Γερμανών από τη χώρα μας. Μετά την Απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον ΕΛΑΣ, με τη Συμφωνία της Βάρκιζας εξαπλώθηκε άγρια τρομοκρατία ενάντια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Από τους πρώτους, στις 12/12/46, κατατάσσεται στο ΔΣΕ. Παίρνει μέρος σε πολλές μάχες στην περιοχή Ολύμπου Πιερίων, στο Γράμμο - Βίτσι. Το Φλεβάρη του 1948 στα Πιέρια παίρνει μέρος στο πέρασμα της φάλαγγας άοπλων στο Γράμμο.

Τραυματίζεται δύο φορές και μετά την κάθε ανάρρωση επιστρέφει στα μάχιμα Τμήματα. Για τη δραστηριότητά του, τη μαχητικότητά του τιμήθηκε πολλές φορές - με το βαθμό επιλοχία λόχου, Π.Ε. λόχου, επιτελή τάγματος και στις 14/12/48 είχε το βαθμό λοχαγού πεζικού. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Δούλεψε σε διάφορες υπηρεσίες και το 1976 επέστρεψε με την οικογένειά του στην πατρίδα και κατοικούσε στην Κατερίνη.

Αμέσως συνδέθηκε με την τοπική Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ και την ΠΕΕΠΠ και έπαιρνε δραστήρια μέρος σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του παρέμεινε πιστός, αφοσιωμένος αγωνιστής στα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες έδωσαν τη ζωή τους χιλιάδες κομμουνιστές. Ηταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

ΓΚΟΥΛΙΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΚΟΥΛΙΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στη μνήμη του η σύζυγός του Ναυσικά και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ηλιούπολης Ευόσμου.

***

Η σύζυγός μου ΚΑΤΙΝΑ ΜΠΙΤΙΟΥ - ΤΣΑΠΚΑΝΗ, που πέθανε στα 44 της χρόνια από ανίατη ασθένεια, πριν από 25 χρόνια, ήταν κι αυτή από τα παιδιά του εμφυλίου πολέμου. Με δύο αδελφές και έναν αδελφό της φιλοξενήθηκαν στην πρώην ΛΔ Πολωνίας, ενώ ο πατέρας της ήταν φυλακή στην Ελλάδα. Εφερε στον κόσμο τρία παιδιά - δύο αγόρια και μια κόρη - που τα λάτρεψε και τα ανέθρεψε.

Η αδελφή μου ΑΓΝΟΥΛΑ ΦΙΤΣΙΟΥ - ΜΠΙΤΙΟΥ, που πέθανε το 1980 στο Τσιρτσίκ του Ουζμπεκιστάν ήταν αγωνίστρια της ΕΑ και μαχήτρια του ΔΣΕ, μέλος του ΚΚΕ. Ο γαμπρός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΤΣΙΟΣ γυρίζοντας από τον Αλβανικό πόλεμο του 1940 στο χωριό μας (Σισάνη Κοζάνης) ήταν ο πρώτος που οργανώθηκε στο ΕΑΜ - στο χωριό - και διετέλεσε υπεύθυνός του. Μέλος του ΚΚΕ από το 1942, πολέμησε τον κατακτητή υπηρετώντας στα τμήματα του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Το 1946 συλλαμβάνεται από παρακρατικούς και βασανίζεται στο κρατητήριο της Εράτυρας βάναυσα, με αποτέλεσμα το κορμί του να γεμίσει χαίνουσες πληγές. Το 1947 καταδιωκόμενος κατατάσσεται στο ΔΣΕ, μέσα από τις γραμμές του οποίου πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Το 1949 τραυματίζεται βαριά στο πόδι, με συνέπεια να μείνει ανάπηρος σ' όλη του τη ζωή. Με τη λήξη του εμφυλίου πηγαίνει, αρχικά, στη Ρουμανία και, στη συνέχεια, στο Τσιρτσίκ και ανταμώνει τη γυναίκα του Αγνούλα. Εκεί πέθανε το 1999.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στην αξέχαστη μνήμη τους και για την πίστη τους στα ιδανικά του σοσιαλισμού προσφέρω, μέσω ΚΟ Πτολεμαΐδας, 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Αντρέας Μπίτιος, αντιστασιακός - μαχητής του ΔΣΕ

***

φωτ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΥΡΗΣ (1920-2009) γεννήθηκε από γονείς του ξεριζωμού της Ιωνίας. Εζησε όλη του τη ζωή στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπου εργάστηκε σκληρά σαν αγρότης. Πιστό μέλος, από τα νεανικά του χρόνια, του ΚΚΕ. Αγωνίστηκε για τις ιδέες του σοσιαλισμού, με το όραμα ο κόσμος αυτός κάποτε ν' αλλάξει. Ο αγώνας του κατά τη διάρκεια της Κατοχής τον έφερε πολλές φορές αντιμέτωπο με το θάνατο. Υπεύθυνος και για την παραλαβή και διανομή του «Ριζοσπάστη», που μοίραζε από σπίτι σε σπίτι, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες του να αυξηθούν πολύ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ.

Η σύζυγός του Αννα και τα παιδιά του

***

φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΤΣΑ, που με έμαθε να αγαπώ το Κομμουνιστικό Κόμμα, στα δέκα χρόνια από το θάνατό του, ενισχύω το ΚΚΕ με 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κηπούπολης.

Η εγγονή του Δέσποινα

***

φωτ.

Πριν από τρία χρόνια, στις 13 Μάη 2006, έφυγε από τη ζωή ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ του Ηλία, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στη Συκιά Ελασσόνας από φτωχούς γονείς αγρότες. Το 1943 εντάχθηκε στις γραμμές του Κόμματος και πολέμησε τους κατακτητές στην περιοχή των Αγράφων. Διωκόμενος από τους ΜΑΥδες, πιάστηκε και φυλακίστηκε στα Τρίκαλα, στο Βόλο και εξορίστηκε στα Γιούρα. Μετά την αποφυλάκισή του εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Διέφυγε της χούντας συνεχίζοντας την πολιτική δουλειά για την ανασυγκρότηση των ΚΟ του Κόμματος, όπως και την περίοδο της διάσπασης του 1989-1991, στηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις θέσεις του ΚΚΕ. Αφοσιώθηκε στη λειτουργία των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ ως το τέλος της ζωής του, παραμένοντας πιστός στα ιδανικά μας.

ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
Τιμώντας τη μνήμη του, η γυναίκα του Ελένη και τα παιδιά του Γεωργία, Ηλίας, Γιώργος προσφέρουν το ποσό των 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Φανουρίου Θεσσαλονίκης.

***

Ο Συμεών (Σίμος) Τίρχας, από τη Νέα Ιωνία Μαγνησίας προσφέρει 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Εκπαιδευτικών της ΝΟ Μαγνησίας, για τη μάχη των ευρωεκλογών και στη μνήμη των φίλων του: ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΣΤΗ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΙΑΤΡΑ και ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ, και ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ (καπετάν Φεραίου), διοικητή Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

***

φωτ.

Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας το 1909. Στα σπουδαστικά χρόνια του, στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Πολέμησε ενάντια στους φασίστες επιδρομείς το 1940-41 ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Τιμήθηκε με Αριστείο Ανδρείας. Στην κατοχή αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ και εφεδρικού ΕΛΑΣ. Παράλληλα, ως γεωπόνος ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Ελαβε μέρος στις μάχες του Δεκέμβρη το 1944, στη μάχη της Αθήνας. Η αντιστασιακή του δράση κατά την κατοχή και τον εμφύλιο αποτέλεσε αιτία να απολυθεί από την υπηρεσία του για πολλά χρόνια. Μετά τον εμφύλιο εντάχθηκε στην ΕΔΑ και στο Αγροτικό Κόμμα και ως το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να αγωνίζεται αταλάντευτα ως μέλος του ΚΚΕ.

ΠΡΑΠΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΠΡΑΠΑΣ ΘΩΜΑΣ
Στη μνήμη του ο γιος του Θανάσης, η Μαρία Τουρβωλή και τα εγγόνια του Γιάννης και Βαγγέλης προσφέρουν στην ΚΟ Μυτιλήνης το ποσό των 50 ευρώ.

***

φωτ.

Ο ΘΩΜΑΣ ΠΡΑΠΑΣ γεννήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας το 1915. Το 1935 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και ως το τέλος της ζωής του, την 1η Σεπτέμβρη του 2006, έμεινε πιστός στα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε 18 χρόνια.

Στη μνήμη του η σύζυγός του και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟ Παλαμά και 50 ευρώ στη ΝΕ Καρδίτσας.

***

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΡΙΨΑ, που πέθανε στις 20/4/09, οι συγγενείς και φίλοι προσέφεραν το ποσό των 500 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ αντί στεφάνου.

***

φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης από την Ερεσσό Λέσβου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, που είχε αχώριστο σύντροφό του τον «Ριζοσπάστη», προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πετραλώνων.

***

φωτ.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΜΟΥΡΑ γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1923, από Μικρασιάτες γονείς, και πέθανε τον Απρίλη του 2008. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ. Σύζυγος του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΙΜΟΥΡΑ (Αγη) ανθυπολοχαγού του ΕΛΑΣ, Μακρονησιώτη, που πέθανε το 1990. Εζησε αυτή και η οικογένειά της όλες τις συνέπειες του εμφυλίου και της πολιτικής των μετέπειτα ξενόδουλων κυβερνήσεων. Η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η καλοσύνη, η πίστη της για μια άλλη, δίκαιη κοινωνία είναι μερικά από τα στοιχεία που τη χαρακτήριζαν.

Ενα χρόνο από το θάνατό της, τα παιδιά και εγγόνια της προσφέρουν στη μνήμη της 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτ.

Πέρασαν 7 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 2002, που έφυγε από τη ζωή η αξέχαστη αγωνίστρια ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κολιάτσου, 100 ευρώ.

ΚΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Σταμάτης Σωτηρόπουλος

***

φωτ.

Συμπληρώθηκαν, ήδη, 3 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο σ/φος ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε στη ΚΟ Καλαμπάκας του ΚΚΕ, για το Αρχείο του Κόμματος, 100 ευρώ, και 30 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του σ. Μαρία, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΣΤΑΜΑΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Γούβας του ΚΚΕ, ενόψει των ευρωεκλογών για την ενίσχυση του Κόμματος και του «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος και τα παιδιά Ελευθερία, Γιώργος και Γρηγόρης.

***

φωτ.

Στις 30 του περασμένου Μάρτη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΜΕΝΙΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ, από τη Βλάστη Πτολεμαΐδας. Στην Κατοχή η οικογένεια Βαρβαρούση συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και γι' αυτό οι Γερμανοί έκαψαν το σπίτι της και κατάσχεσαν 1.300 γιδοπρόβατα.

Ο Μ. Βαρβαρούσης γεννήθηκε στα 1929. ΕΠΟΝίτης από τα 14 χρόνια του, μετά τη Βάρκιζα αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Στα χρόνια του Εμφύλιου, από τις διώξεις, έχασε τον πατέρα του, τον αδερφό του Θανάση και την αδερφή του Μαριάνθη.

Με το τέλος του Εμφύλιου, επέστρεψε στο χωριό του, παντρεύτηκε την Καίτη Γιαννουλίδη και απέκτησαν τρία παιδιά.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Καίτη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
***

Στη μνήμη του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝ. ΝΤΑΗ και της μητέρας μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜ. ΝΤΑΗ προσφέρω 20 ευρώ στον «Ρ».

Η κόρη τους Μαρία

* Επίσης, στη μνήμη του αδελφού μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΤΑΗ, που σκοτώθηκε το 1948 στα Γρεβενά, και του άντρα μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, που πέθανε το 1960 στην Τασκένδη, προσφέρω 20 ευρώ στον «Ρ».

Μαρία Μπόμπολα

* Ακόμα, στη μνήμη του ΣΤΑΘΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ, πολιτικού επίτροπου, η Μαρία Μπόμπολα, προσφέρω 10 ευρώ στο «Ρ».

***

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΗ, που πέθανε στις 11/5/2007, η γυναίκα του προσφέρει 10 ευρώ στον «Ρ».

Μαρία Κουρσάρη.

***

φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συντρόφισσας ΦΡΟΣΩΣ ΜΑΝΙΤΣΑ - ΚΟΤΤΟΡΟΥ, που «έφυγε» πριν από τρεις μήνες, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ και στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Σπύρος

***

φωτ.

Στις 13 Μάρτη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας συζύγου και μητέρας ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ.

Στη μνήμη της και για ενίσχυση του ΚΚΕ ενόψει των ευρωεκλογών προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Π. Φαλήρου.

Ο σύζυγος Ελπιδοφόρος

Τα παιδιά Σπύρος - Βασίλης


ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΣΙΜΟΥΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΤΣΙΜΟΥΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΚΟΤΤΟΡΟΥ ΦΡΟΣΩ
ΚΟΤΤΟΡΟΥ ΦΡΟΣΩ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΥΡΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΥΡΗΣ

Χαράλαμπος Ζιάκας
Χαράλαμπος Ζιάκας

Γεώργιος Τρίψας
Γεώργιος Τρίψας

Απόστολος Καλαϊτζής
Απόστολος Καλαϊτζής

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΤΣΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΤΣΑΣ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2016-07-10 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2010-11-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2009-07-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2007-02-04 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2005-03-02 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2002-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ