Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ»
Νέα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου
  • Νέες χρηματοδοτήσεις του κεφαλαίου στο όνομα της εισαγωγής της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις
  • Κυβερνητικό πυροτέχνημα με την επιδότηση αγοράς υπολογιστών για μαθητές της Α' Γυμνασίου

Ο ρόλος του κράτους, ως μηχανισμού κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης, στη διάχυση των νέων τεχνολογιών σε επιχειρήσεις και άλλους φορείς και στα πλαίσια αυτά το μοίρασμα της πίτας των 2 δισ. ευρώ του Κοινοτικού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και των δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που ακολούθησαν.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση διατυπώνει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή της να πάρει σκληρά εισπρακτικά μέτρα, με στόχο τη ...διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και την προώθηση νέων σαρωτικών αναδιαρθρώσεων για την αντιμετώπιση των λεγόμενων δομικών προβλημάτων και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας - κεφαλαίου, ο υπουργός Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε χτες νέο πακτωλό ενισχύσεων προς διάφορες μερίδες του κεφαλαίου, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν προκειμένου οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ψηφιακή τους τεχνολογία και δικαιούχοι είναι τουριστικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις κλπ. Παράλληλα ανακοινώθηκαν και νέα προγράμματα για τη βελτίωση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων από πολίτες (ειδικά στο χώρο της Παιδείας) και τη δημόσια διοίκηση. Η κυβέρνηση μάλιστα, ενόψει ευρωεκλογών, δεν απέφυγε την ψηφοθηρία και στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε η επιδότηση της απόκτησης προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, για περίπου 110.000 μαθητές της Α' Γυμνασίου των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Εμφανής είναι, παράλληλα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που σχεδιάζει να εξαπολύσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Βαφτίζοντας τις προθέσεις της πότε ως κινήσεις προσαρμογής στα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, πότε ως αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις», που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνουν, επαναφέρει σχεδόν καθημερινά το θέμα στην επιφάνεια. Στα πλαίσια αυτά, προφανώς, και θέλοντας να δείξει ότι «απαντά» και στις προχτεσινές τοποθετήσεις του ΣΕΒ, ο Γ. Παπαθανασίου είπε χτες ότι η κυβέρνηση «συμφωνεί με την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων», συμπληρώνοντας ότι και οι επιχειρηματίες «εκτός από το να κάνουν κριτική, πρέπει να βάλουν και πλάτη και να προχωρήσουν και σε επενδύσεις για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και να μην προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών».

Το μοίρασμα της πίτας...

Η εξάπλωση της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πρώτα και κύρια στόχος του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του. Η χρήση των νέων τεχνολογιών, στα πλαίσια του καπιταλισμού, αυξάνει την παραγωγική ικανότητα της εργασίας, συντελεί επομένως στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην απόσπαση μεγαλύτερης υπεραξίας. Η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι κεντρικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Τη μερίδα του λέοντος αποσπούν οι επιχειρήσεις στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ψηφιακής στρατηγικής έως το 2013.

Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις προβλέπονται οι ακόλουθες δράσεις:

  • Ψηφιακή ασφάλεια επιχειρήσεων. Προβλέπεται η επιδότηση όλων των επιχειρήσεων έως 70% για υλοποίηση σχεδίων ασφάλειας και αποκατάστασης, την απόκτηση εξοπλισμού/ λογισμικού ασφάλειας και την ανάπτυξη ασφαλών ψηφιακών συναλλαγών. Προϋπολογισμός έργου (δημόσια δαπάνη) 10 εκατ. ευρώ.
  • Επιδότηση τουριστικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία δικτυακών τόπων προβολής με ηλεκτρονικές κρατήσεις και ταυτόχρονη προβολή της γεωγραφικής περιοχής. Υψος δημόσιας δαπάνης 80 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι 9.000 ξενοδοχεία και 20.000 καταλύματα.
  • Επιδότηση ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση της προβολής και προώθησης των προϊόντων τους. Προϋπολογισμός έργου 30 εκατ. ευρώ.
  • Χρηματοδότηση δημιουργίας ψηφιακών καταστημάτων με πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές και δημιουργία ενιαίων ηλεκτρονικών χώρων παρουσίασης/ προβολής τους. Προϋπολογισμός 60 εκατ. ευρώ.
  • Ψηφιακή επιχειρηματικότητα. Αφορά τη χρηματοδότηση έναρξης των επιχειρήσεων που βασίζονται σε επιχειρηματικά μοντέλα αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ.
  • Ψηφιακά ταμεία και ηλεκτρονική διασύνδεση με φαρμακεία. Σκοπός των ψηφιακών ταμείων είναι η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους (ενημέρωση, ειδοποιήσεις, συνταγογραφήσεις μέσω Internet) καθώς και η ηλεκτρονική τους διασύνδεση με τα φαρμακεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ