Πέμπτη 14 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συντονισμός για ενίσχυση της καταστολής σε βάρος μεταναστών

Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιγαντώνει την καταστολή με στρατό, αστυνομία και λιμενικό

Με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη, των υφυπουργών Εξωτερικών, Ι. Βαληνάκη, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου Π. Καμμένου, Εθνικής Αμυνας, Κ. Τασούλα, στελεχών των τριών υπουργείων, όπως, επίσης, και ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η σύσκεψη ήταν, στην ουσία, συνέχεια προηγούμενης που είχε γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε αποφασιστεί η συστηματοποίηση της προσπάθειας, στα πλαίσια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ενταθούν οι δραστηριότητες των ευρωπαϊκών υπηρεσιών «ανάσχεσης» των προσφύγων και των μεταναστών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και γιγάντωση των κατασταλτικών μηχανισμών γι' αυτό πρωτοστατεί στη διαδικασία οργάνωσης της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα περιπολεί και θα αναχαιτίζει τα «δουλεμπορικά», αλλά και όσους ζητούν καταφύγιο στις χώρες της ΕΕ. Πρωταγωνιστεί στην αναβάθμισή της με βάση την πρόταση για τέσσερα περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων. Διεκδικεί δε τη διοίκηση της τέταρτης ζώνης, με έδρα τον Πειραιά, όπου λειτουργεί ήδη το εθνικό κέντρο.

Η κυβέρνηση ζητά να ενταθούν οι δραστηριότητες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (FRONΤEX). Πρόκειται για ένα στρατιωτικο-αστυνομικό σώμα με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών. Προβλέπεται η μεγαλύτερη αναβάθμισή του σε ρόλο κεντρικού μηχανισμού της ΕΕ, η μόνιμη παρουσία του στα σύνορα, η απόκτηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην επιτήρηση των συνόρων και η αποφασιστική συμμετοχή του στο υπό εξέλιξη ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων (Eurosur). Το τελευταίο θα παρακολουθεί κάθε πολίτη τρίτης χώρας που εισέρχεται στην ΕΕ συνδεόμενο με τη βάση δεδομένων όπου θα καταχωρούνται όσοι αλλοδαποί έχουν ζητήσει βραχεία διαμονή σε χώρα της ΕΕ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση εθνικού συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα συντονίζει τους συναρμόδιους φορείς που ασχολούνται με το πρόβλημα της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης. Εξάλλου, θα αυστηροποιηθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών, ενώ θα μελετηθεί η δυνατότητα χρήσης πλοίου για την πρώτη υποδοχή και τη μεταφορά όσων αλλοδαπών δεν έχουν έγγραφα στα κέντρα υποδοχής τα οποία λειτουργούν, με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών που εγκαθίστανται προσωρινά στα νησιά όταν έρχονται στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ