Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προετοιμάζεται για την επίσκεψη στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

ΝΑΖΑΡΕΤ - ΑΜΜΑΝ. -

Στο ιορδανικό θέρετρο Ακαμπα της Ερυθράς Θάλασσας μετέβη, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για να συναντήσει τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, σε μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί. Η ιορδανική πλευρά ανακοίνωσε ότι ο Αμπντάλα επανέλαβε στον Νετανιάχου ότι το Ισραήλ πρέπει να «δεσμευτεί στη λύση των δύο κρατών και να επανέλθει άμεσα στις συνομιλίες αποδεχόμενο την αραβική πρωτοβουλία. Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί καμία άλλη λύση», φέρεται να τόνισε ο Ιορδανός βασιλιάς.

Ο Αμπντάλα, μόλις τη Δευτέρα, δήλωνε ότι ήδη η Ουάσιγκτον απεργάζεται ένα «συνολικό ειρηνευτικό σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει το Παλαιστινιακό, τη Συρία και το Λίβανο», το οποίο θα έχει την αποδοχή του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Συμπλήρωνε, δε, ότι αν το Ισραήλ δεν το δεχτεί, τότε μια ισραηλινο-αραβική σύρραξη είναι πολύ πιθανή εντός 18μήνου.

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί, για πρώτη φορά, τη Δευτέρα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα φέρεται, διά της διπλωματικής οδού, να πιέζει το Ισραήλ να δεχτεί το πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών και να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει «αιφνιδιαστική» επίθεση κατά του Ιράν. Σχετική κατηγορηματική δέσμευση ζήτησε ο επικεφαλής της CIA Λέον Πανέτα από τους Νετανιάχου και Μπαράκ (υπουργός Αμυνας) πριν από δύο βδομάδες σε μυστική συνάντηση.

Χαμηλοί τόνοι από τον πάπα

Με έκκληση προς τους χριστιανούς και μουσουλμάνους κατοίκους της Ναζαρέτ να «ξεπεράσουν την καταστροφική δύναμη του μίσους» και να ζήσουν αρμονικά μεταξύ τους, ολοκλήρωσε την ανοιχτή λειτουργία, της οποίας χοροστάτησε στην ιστορική πόλη της Ναζαρέτ, ο πάπας Βενέδικτος 16ος. Η νύξη αυτή αφορούσε στην ένταση που επικρατεί στην πόλη, τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφαση ανέγερσης τεμένους ακριβώς δίπλα στο ρωμαιοκαθολικό κεντρικό ναό.

Στη Ναζαρέτ έγινε και η συνάντηση του πάπα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χωρίς να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της. Παρά τις, περί του αντιθέτου, εντυπώσεις, ο Νετανιάχου φέρεται να επέμεινε περισσότερο στο ότι ο πάπας δεν καταδίκασε σαφώς τους ναζί και δεν απολογήθηκε για την ένοχη σιωπή του Βατικανού κατά το Ολοκαύτωμα, παρά στις δηλώσεις υποστήριξης της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που έκανε, προχθές, από τη Βηθλεέμ. Ενδεικτικό είναι ότι ο ισραηλινός Τύπος δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στις δηλώσεις από τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ διαρροές από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριζαν ότι οι δηλώσεις του πάπα ήταν «ισορροπημένες».

  • Οι αστυνομικές δυνάμεις της «Χαμάς» απαγόρευσαν την πραγματοποίηση διαδήλωσης για την επέτειο της «Νάκμπα» (της Καταστροφής), της μέρας που οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών τους εξαιτίας της ίδρυσης του Ισραήλ. Δε δόθηκε εξήγηση για την απαγόρευση. Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό κόμμα του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν προωθεί νομοσχέδιο που θα απαγορεύει, στο ισραηλινό έδαφος, κάθε εκδήλωση για την «Νάκμπα» απειλώντας με τρίχρονη φυλάκιση τους παραβάτες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ