Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σφοδρές επιθέσεις στην κοιλάδα Σουάτ

Αυξάνονται οι νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες, απελπιστική η κατάσταση στους καταυλισμούς

ΜΑΡΝΤΑΝ - ΚΑΡΑΤΣΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ._

Αμείωτες εξακολουθούν οι σφοδρές επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, που πλέον πραγματοποιεί πέρα από βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις χθεσινές συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και «ισλαμιστών μαχητών που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν», εκ των οποίων, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του στρατού, που ποτέ δεν αναφέρουν θανάτους αμάχων, οι 54 ήταν «ένοπλοι αντάρτες» και οι εννιά στρατιώτες. Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Πακιστανού πρωθυπουργού Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παράλληλα με την εξολόθρευση των Ταλιμπάν, πρέπει να φροντίσει να μη χάσει τη μάχη των εντυπώσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που βρίσκονται στους καταυλισμούς. Σύμφωνα με τον Ρ. Γκιλάνι, οι πρόσφυγες θυσιάζονται για το μέλλον της χώρας και κάθε Πακιστανός είναι πρόθυμος να τους βοηθήσει.

Με δεδομένη την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε στοιχειώδη, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας χαρακτηρίζονται μάλλον προκλητικές, τη στιγμή που ο λαός δίνει τη μάχη της επιβίωσης, προσπαθώντας να διαφύγει τόσο από τα πυρά της κυβέρνησης όσο και των Ταλιμπάν. Λόγω της άθλιας κατάστασης των καταυλισμών, στο Πακιστάν, βρίσκουν ελεύθερο πεδίο δράσης διάφορες «φιλανθρωπικές οργανώσεις», που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση που πραγματοποίησε τις επιθέσεις της Βομβάης, προσφέροντας τρόφιμα και μεταφορικά μέσα στους πρόσφυγες, αναπληρώνοντας το κενό της κυβέρνησης...

Η κλιμάκωση της βίας συνεχίζεται και στο Αφγανιστάν, όπου σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ της αφγανικής αστυνομίας, που ελέγχεται από τις κατοχικές δυνάμεις και «αντάρτες των Ταλιμπάν», σκοτώθηκαν 11 φερόμενοι ως ένοπλοι, στα νότια της χώρας, μετά από επίθεση των «ανταρτών» σε αστυνομικό σταθμό στην επαρχία Πακτίκα.

Παράλληλα στην επαρχία Κανταχάρ, ένα βρετανικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης λίγο μετά την απογείωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ