Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΕ ΒΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο

Οι εργοδότες βρίσκουν αφορμή να απαλλαγούν από το προσωπικό και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στα Βαλκάνια

Στα πρόθυρα του λουκέτου βρίσκονται τρεις βιομηχανίες (βαφεία υφασμάτων) της Θεσσαλονίκης, που απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους, μετά την απόφαση της Νομαρχίας να σταματήσουν τη λειτουργία τους γιατί ρυπαίνουν το περιβάλλον και τη λίμνη του Λαγκαδά. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Χρόνια τώρα, τα βαφεία της περιοχής και άλλες επιχειρήσεις, ενώ έχουν επιδοτηθεί για να δημιουργήσουν βιολογικούς καθαρισμούς, δεν τους λειτουργούν γιατί τους κοστίζει σε χρήμα, δηλαδή μειώνονται τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την απόφαση της Νομαρχίας, οι επιχειρήσεις «ΜΑΞΙΜ», «ΝΟΒΑΚΝΙΤ» και «ΕΥΡΩΒΑΦΗ» θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους στις 18 Μάη εφόσον συνεχίζουν να μη λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς και να μολύνουν το περιβάλλον πετώντας ανεπεξέργαστα τα λύματά τους. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στις επιχειρήσεις από τις 21 Απρίλη. Σύμφωνα με το νόμο, οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση κατά της απόφασης σε διάστημα 31 ημερών. Ορισμένοι εργοδότες όμως, όπως, π.χ., της «ΝΟΒΑΚΝΙΤ», δε φαίνεται να θέλουν να αποτρέψουν το λουκέτο. Προφανώς, τους διευκολύνει η απόφαση της Νομαρχίας για να κλείσουν την επιχείρησή τους στη Θεσσαλονίκη πετώντας τους εργάτες στο δρόμο χωρίς κόστος και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στις γειτονικές χώρες.

Το Συνδικάτο Βαφέων Τυποβαφέων Βόρειας Ελλάδας, με ανακοίνωσή του, ζητά να πληρώσουν οι βιομήχανοι και όχι οι εργάτες. Στο ψευτοδίλημμα που μπαίνει «ή λειτουργία με ρύπανση ή κλείσιμο και απολύσεις δεκάδων εργατών», απαντά ξεκάθαρα: «Και λειτουργία και προστασία του περιβάλλοντος. Να πληρώσουν οι εργοδοσίες και να λειτουργήσουν τα βαφεία, χωρίς ρύπανση, χωρίς να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Το κράτος, που έχει μοιράσει πολλές επιδοτήσεις στους βιομήχανους, έχει κάθε δυνατότητα - αν θέλει - να εξασφαλίσει και τη λειτουργία των εργοστασίων και την προστασία του περιβάλλοντος, εξαναγκάζοντας τους εργοδότες σε μια τέτοια κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ