Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Με νέα ορμή μετά την απεργία

Η πετυχημένη μάχη που δόθηκε χτες δημιουργεί ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης και μέτρα προστασίας των ανέργων

Μαζί με τους οικοδόμους, διαδήλωσαν και οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο
Μαζί με τους οικοδόμους, διαδήλωσαν και οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο
Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του αγώνα που δίνουν οι χιλιάδες οικοδόμοι σε όλη τη χώρα για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης και τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ανέργων, ήταν η χτεσινή πανοικοδομική πανελλαδική απεργία που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και επιβεβαίωσε τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου. Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, κυρίως στα μεγάλα εργοτάξια που νέκρωσαν στην κυριολεξία, οι μαζικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και αλλού έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς τους μεγαλοεργοδότες πως οι οικοδόμοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τη μάχη. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού θα αποφασιστεί στις συνεδριάσεις των οργάνων της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, οι απεργοί οικοδόμοι συναντήθηκαν στην ίδια απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος με τις ταξικές δυνάμεις των δημοσίων υπαλλήλων, που επίσης απεργούσαν χτες με αιχμή τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. Δίπλα τους βρέθηκαν και οι απεργοί ηλεκτροτεχνίτες της Αθήνας. Την απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισε, εκ μέρους του Συντονιστικού των ΟΤΑ, ο Μπάμπης Βορτελίνος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Πάσουλας.

Στην πορεία που ακολούθησε, επικεφαλής τέθηκε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με το σύνθημα «Οι εργάτες δεν έχουν καμιά ευθύνη για την καπιταλιστική κρίση. Τώρα Συλλογική Σύμβαση με βάση τις ανάγκες μας». Διασχίζοντας την Ακαδημίας, οι απεργοί παρατάχθηκαν έξω από τα γραφεία των κατασκευαστών, τραντάζοντας με συνθήματα το στενό δρόμο. Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου, οι μεγαλοκατασκευαστές ήταν για μια ακόμη φορά προκλητικοί, προτείνοντας «αυξήσεις» μόλις 4%. Η απάντηση των οικοδόμων ήταν άμεση: Απορρίπτουμε τα ψίχουλα, συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Από τη χτεσινή πορεία
Από τη χτεσινή πορεία
Επί τόπου, μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι η συμμετοχή στην απεργία για την περιοχή της Αττικής έφτασε το 90%, με τα μεγάλα εργοτάξια (Μετρό και άλλα) να νεκρώνουν και τα γιαπιά να σταματούν τη δουλειά, χάρη και στην οργανωμένη περιφρούρηση από τα χαράματα της Πέμπτης.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Απασχόλησης στη Σταδίου. Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Γ. Κοντογιάννη, ο τελευταίος αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δεμευση απέναντι στο αίτημα για 1.400 ευρώ έκτακτο επίδομα στους άνεργους οικοδόμους, για άμεσο σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας των οικοδόμων, για επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ και για άλλα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Και εδώ οι οικοδόμοι κατέθεσαν την αποφασιστικότητά τους: Απάντησαν στην κυβερνητική προκλητικότητα, προειδοποιώντας με ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο κατέληξαν με πορεία στο υπουργείο Οικονομίας.

Μεγάλη μάχη στην Πελοπόννησο

Ούτε πρόκα δεν καρφώθηκε στις μεγάλες κατασκευές, στα οδικά έργα και στις σήραγγες του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής απεργίας των οικοδόμων για την υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης. Από τις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι πρώτες απεργιακές φρουρές στήθηκαν στις σήραγγες του ΟΣΕ κατά μήκος της διαδρομής Κιάτο - Πάτρα, ενώ λίγη ώρα αργότερα εκατοντάδες οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι περιφρούρησαν με απόλυτη επιτυχία όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο.

Σε πυκνή διάταξη, έξω από τα γραφεία των κατασκευαστών
Σε πυκνή διάταξη, έξω από τα γραφεία των κατασκευαστών
Ενδεικτικά, στην Πύλο, το εργοτάξιο στο οποίο δουλεύουν περίπου 1.300 εργαζόμενοι νέκρωσε. Στα οδικά έργα της Ολυμπίας οδού (άξονας Κορίνθου - Πατρών) και το κομμάτι Κόρινθος - Τρίπολη - Τσακώνα δε ρίχτηκε ούτε μέτρο πίσσας. Στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Αχαΐα δεν σκάφτηκε ούτε ένας πόντος. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη και μέλη των ταξικών σωματείων προετοίμασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απεργία ερχόμενοι σε επαφή με τους εργαζόμενους συζητώντας μαζί τους την αξία της συμμετοχής στην απεργία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα εργοτάξια του Μοριά οι υπεύθυνοι των κατασκευαστικών εταιρειών δεν τόλμησαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα συνδικάτα.

Η μοναδική προσπάθεια απεργοσπασίας που επιχειρήθηκε, ήταν αυτή στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο της «Μηχανικής» στο φράγμα Πείρρου - Παραπείρρου, όταν τα στελέχη των σωματείων των χειριστών και οδηγών (ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ και πρόσκεινται στην ηγετική ομάδα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας), σε αγαστή συνεργασία με τον εργοταξιάρχη, προσπάθησαν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της ομάδας περιφρούρησης, όμως, ήταν τέτοια που ούτε μπουλντόζα δεν πρόλαβε να πάρει μπροστά, με αποτέλεσμα ο απεργοσπαστικός μηχανισμός να πέσει στο κενό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η ομάδα περιφρούρησης πήγε αργότερα στη συγκέντρωση ο πρόεδρος των χειριστών, Γιάννης Σουβαλιώτης, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, πήγε πάλι στο εργοτάξιο, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να πείσει εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά.

Στην υπόλοιπη χώρα

Κοινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους πραγματοποίησαν χθες οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που στρατεύτηκαν με το ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο της απεργίας, νέκρωσαν όλα τα μεγάλα εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε υψηλό ποσοστό, πάνω από 70%, κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία και στα γιαπιά.

Οι εργαζόμενοι του Δημοσίου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν έξω από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βασίλης Ρέβας και η Κλεοπάτρα Χοροζίνη από το ΠΑΜΕ Δημοσίου. Ακολούθησε πορεία, η οποία, με ενδιάμεση στάση τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, κατέληξε έξω από το Ταμείο του Δημοσίου στο Βαρδάρη.

Πετυχημένη ήταν η απεργία των οικοδόμων στη Λάρισα, με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει στο 85%. Με υψηλά ποσοστά απέργησαν οι οικοδόμοι εργοταξίων μεγάλων έργων, όπως στη σήραγγα των Τεμπών. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, ενώ πραγματοποιήθηκε πορεία προς τα γραφεία του υποκαταστήματος του ΙΚΑ. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στο Βόλο, όπως και σε Καρδίτσα και Τρίκαλα (κοινές με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων).

Με απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η πανοικοδομική απεργία και στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ δημοσίων υπαλλήλων και των οικοδόμων έγινε στο Εργατικό Κέντρο και από κει οι δημόσιοι υπάλληλοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΑΔ. Σε ό,τι αφορά τους οικοδόμους, η επιτυχία της απεργίας επιβεβαιώθηκε με το κλείσιμο όλων των μεγάλων εργοταξίων στην πόλη.

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία έγινε από το Συνδικάτο Οικοδόμων στα Γιάννενα, όπως και στο Αγρίνιο, όπου παρέλυσαν τα εργοτάξια του νέου νοσοκομείου και της παράκαμψης Αγρινίου, όπως και τα αντίστοιχα μεγάλα εργοτάξια κατασκευής του νέου λιμανιού και του νέου νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ