Κυριακή 24 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Αΐντα» στο Ηρώδειο

Η δημοφιλής «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι - συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Αρένα της Βερόνας - κάνει πρεμιέρα σήμερα (9 μ.μ.), στο Ηρώδειο. Θα δοθούν τρεις ακόμη παραστάσεις, στις 26, 27 και 28 Μαΐου. Οπερα σε τέσσερις πράξεις, βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι (στηριγμένο σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ) και τοποθετείται στην εποχή των Φαραώ. Είναι γνωστή κυρίως από τη μουσική για την περίφημη θριαμβική παρέλαση των νικητών μπροστά στον Φαραώ. Το έργο εστιάζει εξίσου στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών: Του γενναίου Ρανταμές και των δύο γυναικών που τον διεκδικούν: Η αιχμάλωτη Αΐντα, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας και η Αμνερις, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου.

Η «Αΐντα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Οπερα του Καΐρου, το 1871 και ένα χρόνο μετά πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου η ευρωπαϊκή πρεμιέρα της. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958. Συνθέτης, που ευτύχησε ν' αγαπηθεί από ένα ιδιαίτερα πλατύ κοινό, δημιουργώντας υψηλή τέχνη και ταυτόχρονα λαϊκή, ο Βέρντι με τη μουσική του εξέφρασε σε αισθητικό επίπεδο το πνεύμα του ώριμου ρομαντισμού και σε πολιτικό επίπεδο την επιθυμία των συμπατριωτών του να δουν την Ιταλία ελεύθερη και ενωμένη.

Μουσική διεύθυνση: Κάρλο Μοντανάρο, σκηνοθεσία: Ιγκνάθιο Γκαρθία Φερνάντες, σκηνικά: Τζουζέππε ντε Φιλίππι Βενέτσια, κοστούμια: Κάρλα Γκαλλέρι, Ντομένικο Φράνκι, φωτισμοί: Βινίτσο Κέλι. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Κασιούμης, Ντολόρα Ζάζικ - Μαλγκροζάτα Βαλέβσκα, Λουκρέθια Γκαρθία - Δήμητρα Θεοδοσίου, Μάρκο Μπέρτι - Χοσέ Μπαλεστρίνι, Δημήτρης Καβράκος - Χριστόφορος Σταμπόγλης, Δημήτρης Πλατανιάς - Γιάννης Γιαννίσης, Ζαχαρίας Τσούμος - Γιώργος Σαμαρτζής, Μαρία Βλαχοπούλου - Ελένη Βουδουράκη. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τα εισιτήρια, σε «αλμυρή» τιμή, από 48 - 130ευρώ (παιδικό - φοιτητικό: 20).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ