Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αΐντα» στο Ηρώδειο

Η υπέροχη μουσική του Βέρντι αλλά και τα τεράστια σκηνικά της ιταλικής παραγωγής θα πλημμυρίσουν (24, 26, 27, 28/5, 9 μ.μ.), το Ηρώδειο, όπου θα παρουσιαστεί η «Αΐντα» - συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την «Αρένα» της Βερόνας. Η τετράπρακτη όπερα βασίζεται σε κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι (στηριγμένο σε σενάριο του Ογκίστ Μαριέτ) και τοποθετείται στην εποχή των Φαραώ. Η φήμη της όπερας αυτής οφείλεται, κυρίως, στο μουσικό μέρος για την περίφημη θριαμβική παρέλαση των νικητών μπροστά στον Φαραώ. Το έργο εστιάζει στα συναισθήματα του γενναίου Ρανταμές και των γυναικών που τον διεκδικούν: της αιχμάλωτης Αΐντα, κόρης του βασιλιά της Αιθιοπίας, και της Αμνερις, κόρης του βασιλιά της Αιγύπτου.

Η «Αΐντα» πρωτοπαρουσιάστηκε στην Οπερα του Καΐρου, το 1871 και τον επόμενο χρόνο στη «Σκάλα του Μιλάνου». Στην ΕΛΣ πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958. Ο Βέρντι, δημιουργώντας υψηλή τέχνη και ταυτόχρονα λαϊκή, με τη μουσική του εξέφρασε αισθητικά το πνεύμα του ώριμου ρομαντισμού και πολιτικά τον πόθο του λαού για ελεύθερη και ενωμένη Ιταλία.

Μουσική διεύθυνση: Κάρλο Μοντανάρο, σκηνοθεσία: Ιγκνάθιο Γκαρθία Φερνάντες, σκηνικά: Τζουζέπε ντε Φιλίπι Βενέτσια, κοστούμια: Κάρλα Γκαλέρι, Ντομένικο Φράνκι, φωτισμοί: Βινίτσο Κέλι. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Κασιούμης, Ντολόρα Ζάζικ - Μαλγκροζάτα Βαλέβσκα, Λουκρέθια Γκαρθία - Δήμητρα Θεοδοσίου, Μάρκο Μπέρτι - Χοσέ Μπαλεστρίνι, Δημήτρης Καβράκος - Χριστόφορος Σταμπόγλης, Δημήτρης Πλατανιάς - Γιάννης Γιαννίσης, Ζαχαρίας Τσούμος - Γιώργος Σαμαρτζής, Μαρία Βλαχοπούλου - Ελένη Βουδουράκη. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τα εισιτήρια είναι «αλμυρά»: 48 - 130 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό 20).

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΚΑΣ θεώρησε τα προτεινόμενα σκηνικά της παράστασης ως «εξαιρετικά παρεμβατικά», «ογκώδη», «ανταγωνιστικά» για το Ηρώδειο, με κίνδυνο να του προκαλέσουν άμεση και έμμεση (αισθητική) βλάβη. Μεταξύ αυτών, μια «πυραμίδα» ύψους 15,5 μ. που ξεπερνά το ύψος του Ηρωδείου, δύο οβελίσκοι ύψους 7 μ. έκαστος κλπ. Τελικά ενέκρινε την παραχώρηση του Ηρωδείου, αλλά με πιο «ήπια» σκηνικά. Ιδωμεν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ