Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, με διαφανείς διαδικασίες

Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Παιδείας για τα σχολικά βιβλία

Από την τελευταία κινητοποίηση των μαθητών της Αθήνας
Από την τελευταία κινητοποίηση των μαθητών της Αθήνας
Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τρόπο που επιλέγονται τα σχολικά βιβλία και την άμεση ανάθεσή τους από τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας στο εμπόριο, με παραγκωνισμό του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, στηλιτεύουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, Λ. Κανέλλη και Π. Κοσιώνης. Αναλυτικά σημειώνουν:

«Τα μαχαίρια τους ακονίζουν οι μονοπωλιακοί εκδοτικοί οίκοι, που αισιοδοξούν ότι ο θεσμός του "πολλαπλού" σχολικού βιβλίου και η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών θα μεγαλώσει τα κέρδη τους. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ, ήδη το 1997 το σχετικό ποσό ανερχόταν στα 110 δισ. δρχ, από τα οποία, γύρω στα 60-70 δισ. ανήκαν στο σχολικό βιβλίο του ΟΕΔΒ και τα υπόλοιπα στο βιβλίο της ελεύθερης αγοράς.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική για την οικονομική και παιδαγωγική πλευρά του προβλήματος είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΕ. Τα 501 βιβλία που εξήγγειλε η κυβέρνηση ότι θα βρίσκονται φέτος στα σχολεία, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν περάσει καν διαδικασίες κρίσης. Απευθείας ανάθεση στους εκδοτικούς οίκους Λίτσα και Παριζιάνου έγιναν, για παράδειγμα, στα βιβλία ιατρικών ειδικοτήτων. Το φθηνότερο βιβλίο του τιμολογίου κοστίζει στο δημόσιο 12.800 δρχ, και δεν είναι παρά μια μετάφραση συνολικής έκτασης 122 σελίδων, με τον τίτλο "Πρακτικό Εγχειρίδιο Εργαστηριακής Αιματολογίας" βοήθημα προορισμένο αρχικά για την ειδικότητα των αιματολόγων γιατρών. Υπάρχουν και άλλα βιβλία αξίας 25.000 δρχ».

Αναφερόμενοι οι βουλευτές του ΚΚΕ στην ίδια την ουσία του «πολλαπλού» βιβλίου υπογραμμίζουν: «Από παιδαγωγική σκοπιά το "πολλαπλό" βιβλίο είναι μετέωρο. Στην περίπτωση του σχολείου ο αγώνας δε γίνεται για να επιφορτιστεί το παιδί με πολλές παραλλαγές παρουσίασης ενός γνωστού θέματος, αλλά να μάθει από την καλύτερη υπάρχουσα παραλλαγή, το νέο άγνωστο θέμα. Σε άλλη χρονική στιγμή και για άλλο λόγο είναι ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε ένα άλλο βιβλίο. Αλλά αυτό δεν είναι σχολικό βιβλίο, ούτε κατατάσσεται στο "πολλαπλό" βιβλίο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν καταλήγοντας τον υπουργό Παιδείας:

«1. Με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν τα βιβλία που διατίθενται στα σχολεία από το ελεύθερο εμπόριο;

2. Ποιος ανέλαβε την ευθύνη για την πιστοποίηση της καταλληλότητας των συγκεκριμένων βιβλίων;

3. Εγινε έλεγχος και από ποιον για την τιμή των συγκεκριμένων βιβλίων και το κόστος το οποίο καλείται να καλύψει το δημόσιο, για ακατάλληλα επί της ουσίας, βιβλία;

4. Γιατί δεν προκηρύχτηκε διαγωνισμός έγκαιρα και δεν αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες του ΟΕΔΒ, για την έκδοση των συγκεκριμένων σχολικών βιβλίων;

5. Αφού τα παιδιά της κάθε τάξης, ένα από τα προτεινόμενα βιβλία θα προμηθευτούν, με υπόδειξη του δασκάλου τους, με ποιο νόημα αυτά τα βιβλία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα των προτεινόμενων, αποτελούν "πολλαπλό" βιβλίο;

6. Είναι διαθετειμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της εκπαίδευσης, για σύγχρονο βιβλίο κατανοητό, επιστημονικό, που να ανταποκρίνεται στις παιδαγωγικές απαιτήσεις, με διαφανείς διαδικασίες, το οποίο θα εκδοθεί και θα διακινηθεί μέσω του δημοσίου ΟΕΔΒ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ