Τετάρτη 3 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημοτικών Θεάτρων... καλοκαίρι

«Δον Κιχώτης»
«Δον Κιχώτης»
Τo Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης θα ανεβάσει το καλοκαίρι τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ Θερβάντες, σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κιμούλη (Κιχώτης) και Δημήτρη Πιατά (Σάντσο). Η πρεμιέρα θα δοθεί στην Κοζάνη (20/6). Θα ακολουθήσει περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η παράσταση, ενταγμένη στο Φεστιβάλ Αθηνών, θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 28/6. Εργο βαθιά ουμανιστικό, πολύτιμο κειμήλιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο «Δον Κιχώτης», μιλά για την αυταπάτη και την αιώνια διαμάχη μεταξύ φαντασίας και λογικής. Εργο μεγαλειώδες ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, στη συγκίνηση και στο γέλιο, αποτυπώνοντας γλαφυρά την πραγματική εικόνα του ήρωα: του ονειροπόλου δον Κιχότη ντε Λα Μάντσα. Ενός πάμφτωχου, αγνού, αθώου, που κινείται εκτός πραγματικότητας και της κοινής λογικής, έτοιμος να διακινδυνεύσει για να υπερασπιστεί το καλό, το δίκιο, τον ανίσχυρο άνθρωπο.

Σκηνικά: Πάβελ Ντομπρίσκι. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Σύνθεση τραγουδιών: Θάνος Μικρούτσικος. Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν επίσης: Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Γιώργος Ζιόβας, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μαρία Παπαγιαννάκη, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς.

  • Τον «Κουρέα της Σεβίλης» του Μπομαρσέ θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης το καλοκαίρι. Ο ηλικιωμένος γιατρός Μπάρτολο ερωτεύεται τη νέα κι όμορφη Ροζίνα, η οποία αγαπά το νεαρό κόμη Αλμαβίβα. Σ' αυτή την ιστορία εμπλέκεται κι ο (αθάνατος τύπος υπηρέτη προερχόμενος από την κομέντια ντελ άρτε) Φίγκαρο. Πρόσωπο που πέρασε στη γαλλική - και όχι μόνον - κωμωδία. Ο Φίγκαρο κατευθύνει - από τη φαινομενικά ταπεινή, υπηρετική θέση του - ολόκληρη τη δράση. Δράση με παμπάλαιο και ανεξάντλητο θέμα: τη μονομαχία μεταξύ του νεανικού έρωτα και των γηρατειών. Τον «πίνακα» των ηρώων συμπληρώνουν ο δάσκαλος της μουσικής δον Μπαζίλιο και οι δυο υπηρέτες του γιατρού.

Μετάφραση: Ζάννα Αρμάου. Σκηνοθεσία - διασκευή: Θανάσης Θεολόγης. Σκηνικά - κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς. Μουσική: Γιούρι Στούπελ. Χορογραφίες: Πέτρος Γάλλιας. Στίχοι: Γιάννης Καλατζόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Αϊβάζης, Θάλεια Προκοπίου, Ιωάννα Δελάκου, Αντώνης Καλογήρου. Η πρεμιέρα θα δοθεί στα Χανιά (29/6). Ακολουθεί περιοδεία ανά την Ελλάδα και την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ