Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΠΑΣΟΚ
Προσήλωση στο αντιδραστικό πρόγραμμα

Eurokinissi

Σαν «αποτέλεσμα μιας βαθιάς αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών», επιχείρησε να εμφανίσει τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν φορέα της «μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο Γ. Παπανδρέου, με τη χτεσινοβραδινή δήλωσή του, επιδίωξε να αξιοποιήσει την πρωτιά του ΠΑΣΟΚ για να εμφανίσει τις προηγούμενες προτάσεις του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες των εθνικών εκλογών «ως αίτημα που γίνεται λαϊκή απαίτηση». Με μοναδικό στόχο την ανακατάληψη της εξουσίας και ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένο στο αντιδραστικό και αντιλαϊκό πρόγραμμά του, που κατέθεσε στην προεκλογική περίοδο, αλλά και τον ευρωμονόδρομο που υπηρετεί μέσα από «την ισχυρή μας παρουσία στην ΕΕ», όπως είπε, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην εμποδίσει τους Ελληνες πολίτες από το να αλλάξουν πορεία». Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε το πρώτο βήμα για να «βγει η χώρα από την κρίση», έθεσε σαν όχημα την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «επίγνωση των δυσκολιών για το σχέδιο ανασύνταξης και σωτηρίας της χώρας», εννοώντας φυσικά τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και τις ευρωενωσιακές συμφωνίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής» και ισχυρίστηκε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων». Χωρίς βέβαια να προτείνει τίποτα περισσότερο στο επίπεδο της οικονομίας από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε «την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ευρωεκλογές», οι οποίοι όπως ανέφερε επιβράβευσαν τις «αξίες που προασπίζεται» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παραγνωρίζοντας το μεγάλο ποσοστό της αποχής και επιδιώκοντας να καρπωθεί το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, αν και το συνολικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ δεν του έδωσε αυτό τον ...αέρα, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε γενικά και αόριστα για επιβράβευση των αξιών. Μίλησε περί «ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ισότητας, διαφάνειας, αξιοκρατίας, κοινωνικής λογοδοσίας»,αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκπαίδευση, προκειμένου να κρύψει την πλήρη σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική.

Ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να εμφανιστεί σαν πρεσβευτής της κάθαρσης που είναι έτοιμος να «συγκρουστεί με τα συμφέροντα κάποιων λίγων και ισχυρών», με στόχο γύρω από τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία να στηρίξει το σαθρό σύνθημά του ότι «δεν υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα όπου όλοι είμαστε ίδιοι».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα «ανέτρεψε δεδομένα», αλλά κράτησε χαμηλά τους τόνους, σημειώνοντας ότι δεν είναι «ώρα για θριαμβολογίες», προσθέτοντας όμως ότι αυτή «η νίκη φέρνει πολύ πιο κοντά την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία» του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ από νωρίς χτες το απόγευμα επιχειρούσε να αποδομήσει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν οι βουλευτές της ΝΔ περί μεγάλης αποχής, με κορυφαία στελέχη του να κάνουν λόγο για «καθαρή νίκη» του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρόκειται για «μία συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπει την εκλογική της βάση να αποσαθρώνεται σε μεγάλο βαθμό», μίλησε όμως και για «πολύ μεγάλη αποχή», την οποία απέδωσε στο «πρόβλημα σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος». Ο ίδιος ανέφερε πως «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει την ουσιαστική νομιμοποίηση που απαιτείται, προκειμένου να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό εκλογές.

Σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει το κλίμα των επόμενων ημερών και το στόχο που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ να παρουσιαστεί σαν εγγυητής της «ενότητας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης υποστήριξε: «Απόψε δεν υπάρχουν πολίτες που είναι ηττημένοι. Οι μόνοι που ηττήθηκαν απόψε είναι συγκεκριμένοι πολιτικοί και συγκεκριμένες πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ