Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φίλοι» των μεταναστών

Σε άρθρο της χτεσινής «Αυγής» (11/6/2009) για τους μετανάστες, διαβάζουμε ότι «ο Κανονισμός του Δουβλίνου έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία το 2003 και σύμφωνα με αυτόν τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να προσδιορίσουν, στη βάση αντικειμενικών και ιεραρχημένων κριτηρίων, το κράτος μέλος που είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου που υποβλήθηκε εντός της επικράτειάς τους». Προφανώς η «Αυγή» αντέγραψε το διαφημιστικό τρέιλερ της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κανονισμός αυτός θεωρεί αποκλειστικά αρμόδιο για την εξέταση και διεκπεραίωση ενός αιτήματος ασύλου το πρώτο κράτος - μέλος, στο οποίο θα υποβληθεί το αίτημα. Εάν ο πρόσφυγας υποβάλει αίτημα και σε δεύτερο κράτος - μέλος, τον βρίσκουν μέσω των δακτυλικών του αποτυπωμάτων που αποθηκεύτηκαν στο σύστημα πληροφοριών Eurodac (ευρωπαϊκό σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων) και τον επιστρέφουν στο πρώτο και αποκλειστικά αρμόδιο κράτος - μέλος, όπου υποχρεώνεται να παραμείνει μέχρι την τελική έκβαση του αιτήματός του. Με τον Κανονισμό αυτό αφαιρέθηκε οποιοδήποτε δικαίωμα από τον πρόσφυγα να επιλέξει το κράτος - μέλος που θα καταθέσει αίτημα ασύλου και πρακτικά οδήγησε στο τραγικό φαινόμενο χιλιάδων ανθρώπων, που προτιμούν να κρύβονται παρά να υποβάλουν αίτημα ασύλου σε ένα κράτος, όπως η Ελλάδα, όπου έχουν μηδενικές πιθανότητες να τους εγκριθεί ή όπου δεν υπάρχουν συγγενείς και οικείοι. Του Κανονισμού του Δουβλίνου θύματα είναι οι χιλιάδες Αφγανοί και Σομαλοί της Πάτρας.

Ο Κανονισμός του Δουβλίνου και το φακέλωμα της Eurodac συμπληρώνουν το σύστημα της Σένγκεν, όπου καταγράφονται ως «ανεπιθύμητοι αλλοδαποί» και εντοπίζονται σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος όσοι μετανάστες καταδικάστηκαν για παράνομη είσοδο ή διαμονή σε κράτος της ΕΕ, με συνέπεια να βρίσκονται συνεχώς υπό διωγμό σε όλη την επικράτεια της ΕΕ. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα κόμμα που ψήφισε «παρών» στη Συνθήκη που περιέλαβε τη Σένγκεν ή που ο πρώην ευρωβουλευτής του εγκαλούσε την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν είχε έγκαιρα εφαρμόσει τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση; Κατά τ' άλλα, αρέσκονται να προβάλλονται ως οι φίλοι του μετανάστη. Με τέτοιους φίλους οι μετανάστες, τι τους θέλουν τους εχθρούς!


Λ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ