Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις εκατέρωθεν πριν τις θέσεις Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Να συμφωνήσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «σ' ένα παλαιστινιακό κράτος με προσωρινά σύνορα» ως πρώτο βήμα στην υιοθέτηση του «οδικού χάρτη», που, στη συνέχεια, «σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα οδηγήσει σε μόνιμα σύνορα». Αυτό πρότεινε, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση Πέρες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «έναρξη από το μηδέν της οποιαδήποτε διαδικασίας». Αλλωστε, ακόμη και αυτή η πρόταση δεν είναι ξεκάθαρο ότι υιοθετείται από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, στον οποίο είναι στραμμένα τα βλέμματα αναμένοντας την ομιλία του, την Κυριακή, όπου έχει προαναγγελθεί ότι θα θέσει σε σαφές πλαίσιο τη στάση του απέναντι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία».

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό την πίεση αντίρροπων δυνάμεων: Από τη μία οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του τον πιέζουν να μην κάνει καμία υποχώρηση, από την άλλη οι κεντρώοι συγκυβερνώντες του τον πιέζουν για το εντελώς αντίθετο. Πιθανότατα, την Κυριακή θα υιοθετήσει τον «οδικό χάρτη» και ίσως κάνει αναφορά και στη λύση των δύο κρατών. Ομως, θ' αρνηθεί να «παγώσει» ο εποικισμός και θα ζητήσει αναγνώριση του Ισραήλ ως «εβραϊκού κράτους».

Πηγές προσκείμενες στην Ουάσιγκτον τόνιζαν ότι η αμερικανική προεδρία είναι σχεδόν βέβαιη ότι δε θα μείνει ικανοποιημένη από την τοποθέτηση Νετανιάχου. Επιμένει, όμως, στη θέση για «άμεση αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων». Χτες, ο απεσταλμένος του Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ, βρέθηκε στο Κάιρο, όπου φέρεται να πίεσε τους Αραβες να «λάβουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», όπως είναι η επανάληψη των εμπορικών σχέσεων από ορισμένες αραβικές χώρες, η αδειοδότηση ισραηλινών εμπορικών πτήσεων πάνω από τον αραβικό εναέριο χώρο κλπ. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, πάντως, δήλωνε ότι «όταν το Ισραήλ κάνει βήματα, θα ανταποκριθούμε».

Καταγγελίες για βασανιστήρια ανηλίκων

Ο ισραηλινός στρατός κακομεταχειρίζεται και βασανίζει τους ανήλικους Παλαιστινίους που συλλαμβάνει, καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση «Διεθνής Υπεράσπιση των Παιδιών». Σύμφωνα με έκθεσή της, οι ανήλικοι «δένονται χειροπόδαρα πολύ σφιχτά, υποχρεώνονται να μείνουν σε άβολες στάσεις για πολλή ώρα, στερούνται ύπνου ή και τροφής, τους ασκείται ψυχολογική βία ή και σωματική κατά διαστήματα, υπόκεινται, δηλαδή, σε βασανιστήρια που γίνονται και στους ενήλικες κρατουμένους». Κατά την οργάνωση, από το 2001 μέχρι το 2006 έχουν γίνει 600 σχετικές καταγγελίες που έχουν όλες απορριφθεί. Επίσης, οι ανήλικοι παρουσιάζονται σε στρατοδικεία, και στο 95%, μετά από 5λεπτες διαδικασίες, κρίνονται ένοχοι.

  • Επιχείρηση - σκούπα κατά μελών και στελεχών της «Χαμάς» εξαπέλυσε η Π. Αρχή στη Δ. Οχθη, συλλαμβάνοντας 36 άτομα. Η κίνηση πυροδότησε περαιτέρω ένταση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη «εθνικής συμφιλίωσης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ