Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε κλίμα έντασης και παρεμβάσεων ανοίγουν οι κάλπες

Από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ιράν
Από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, οι Ιρανοί μετά από τρεις βδομάδες προεκλογικής εκστρατείας που άρχισε μέσα σε αδιαφορία και τελείωσε με εκτόξευση κατηγοριών, ύβρεων αλλά και ανοιχτές παρεμβάσεις. Στην αντιπαράθεση, εκτός από τους δύο κύριους μονομάχους, τον βασικό εκπρόσωπο του λεγόμενου «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, και τον νυν Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, βασικό εκπρόσωπο του λεγόμενου «συντηρητικού» ρεύματος, ενεπλάκη, κατ' αρχάς, ο πρώην Πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής του παντοδύναμου Συμβουλίου των Ειδικών, που δίνει την τελική γνώμη τόσο για τους υποψηφίους Προέδρους όσο και για την ανάδειξη νέου Αγιατολάχ.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Μουσαβί, όπως και ο έταιρος εκπρόσωπος του «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος Καρουμπί, κατηγόρησαν τον Αχμαντινετζάντ ότι ψεύδεται όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και ότι υπερεκμεταλλεύεται την ιδιότητά του ως Πρόεδρος για να έχει μεγαλύτερη προβολή. Και οι δύο άνδρες, όπως και ο άλλος «συντηρητικός» υποψήφιος Ρεζάι, έχουν εξαπολύσει σφοδρότατες επιθέσεις κατά του Ιρανού Προέδρου για το χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής, με τον Μουσαβί, μάλιστα, να τον κατηγορεί ότι «με τις πολιτικές του μεθοδεύσεις οδηγεί τη χώρα στη δικτατορία».

Ο Αχμαντινετζάντ απάντησε χαρακτηρίζοντας τους πάντες «ψεύτες» και μιλώντας για «προπαγάνδα ανάλογου σκεπτικού με των ναζί και του Γκαίμπελς». Επίσης, κατηγόρησε και τους τρεις άνδρες ότι «συνωμοτούν με το Ισραήλ για να παραποιήσουν τα στοιχεία σχετικά με την οικονομία»! Το σχόλιο προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις των αντιπάλων του και την παρέμβαση Ραφσαντζανί. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Ειδικών κάλεσε, με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ, τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ «να ελέγξει τον Πρόεδρο, γιατί με τη στάση του υπονομεύει τις αρχές της ισλαμικής επανάστασης». Ο Αχμαντινετζάντ δεν άργησε να εξαπολύσει επίθεση και κατά του Ραφσαντζανί, κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Τον τελευταίο λόγο σε όλες αυτές τις αντεγκλήσεις είχε, τελικά, ο πολιτικός επικεφαλής του παραστρατιωτικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης», που πολλάκις έχει αναλάβει την «κατάπνιξη» της όποιας φωνής αντίδρασης. Ο Γιαντολάχ Τζαβανί προειδοποίησε τους «μεταρρυθμιστές» Μουσαβί και Καρουμπί «να μην επιχειρήσουν κάποιου είδους βελούδινη ή χρωματιστή επανάσταση (αναφερόμενος στο πράσινο χρώμα που κυριάρχησε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ιδίως του Μουσαβί) γιατί θα καταπνιγούν άμεσα». Μάλιστα, παραλλήλισε τις τωρινές συνθήκες στο Ιράν με αυτές στην Τσεχοσλοβακία το 1989!

Υπό αυτό το κλίμα, 46,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται, σήμερα στα περίπου 40.000 εκλογικά τμήματα της χώρας. Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, τότε θ' ακολουθήσει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων. Οπως, πάντως, σχολίαζαν αναλυτές, καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση του αποτελέσματος θα είναι το ποσοστό αποχής. Ολες οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δείξει ότι όταν καταγράφεται μεγάλη συμμετοχή, συνήθως εκφράζεται υπέρ των υποψηφίων του «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος του καθεστώτος. Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν (που είναι παράνομο) έχει καταγγείλει όλο αυτό το πολιτικο-θρησκευτικό σύστημα που φιμώνει κάθε αγωνιστική λαϊκή φωνή που διεκδικεί άλλη εξέλιξη πέρα από το θεοκρατικό καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ