Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ... «μέλλον» του ελληνικού κινηματογράφου

Στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο, φυσικό «σκηνικό» για ξένες κινηματογραφικές παραγωγές με όρους ...της δεκαετίας του '60 επιμένει και αυτή η κυβέρνηση, έχοντας πλέον καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε μισό βήμα στην κατεύθυνση των τεράστιων προβλημάτων που ταλανίζουν διαχρονικά την εγχώρια κινηματογραφία. Αντίθετα, «επιστρατεύει» και τον κινηματογράφο, όπως και την πολιτιστική κληρονομιά, στην ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου στον τουρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών που διοργανώνεται στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ, ετοιμάζει στα τέλη Ιούνη μια εκδήλωση με θέμα «Πέρα από τα σύνορα: Η Ελλάδα στα διεθνή κινηματογραφικά πλατό», με τη συμμετοχή, όπως αναφέρεται, και του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Κ. Μαρκόπουλου. Ο οποίος θα βρίσκεται στο ίδιο πάνελ, εκτός των άλλων και με την... Νία Βαρντάλος, την ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα σκηνοθέτρια που έχει «ειδικευθεί» στην αντιδραστική και στερεοτυπική εκδοχή της Ελλάδας και του λαού της μέσα από τις ταινίες της.

Εκεί θα «διαφημιστούν» τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το ελληνικό κράτος στα ξένα μονοπώλια του οπτικοακουστικού, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ για τις παραγωγές, καθώς και άλλες διευκολύνσεις, που σε τίποτα δεν υποστηρίζουν επί της ουσίας τους Ελληνες κινηματογραφιστές. Επιπλέον, ο προσανατολισμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «αναδείξει» τη χώρα ως τουριστικό προορισμό με ταινίες - «διαφημίσεις» ανάλογης μορφής και περιεχομένου τύπου «Μάμμα Μία»! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση γίνονται αναφορές... στα «Κανόνια του Ναβαρόνε» (1961) και τον «Ζορμπά» (1964)!

Προσθέτουν ότι μπορεί η Ελλάδα να μην έχει μεγάλα στούντιο, αλλά «είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει έναν πλούτο φυσικών τοπίων σε περιοχές όπως η Θράκη, η Ηπειρος, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα γραφικά νησιά στις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ