Σάββατο 20 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Εγκαίνια στον ηλεκτρονικό χαφιέ

Ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα της ΥΠΕΕ για «καταγγελίες» και προσκόμιση «αποδεικτικού υλικού»

Το ηλεκτρονικό κάρφωμα εγκαινίασε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, εφαρμόζοντας τις συστάσεις του ΔΝΤ για τον τρόπο λειτουργίας του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού. Πρόκειται για κατάπτυστη ενέργεια που είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να συνδράμει στο μάζεμα φορολογικών εσόδων. Η «έμπνευση» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) έρχεται να καλλιεργήσει κλίμα απροκάλυπτου χαφιεδισμού σε βάρος ακόμη και μικροεπαγγελματιών, να εμπεδώσει κλίμα δήθεν συνεργασίας με το φορολογικό μηχανισμό, και για να καλλιεργήσει στρεβλή εικόνα για το ποιος και ποια πολιτική είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Από χτες στην ιστοσελίδα της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) μπήκε σε εφαρμογή η «ολοκληρωμένη φόρμα λήψης καταγγελιών από του πολίτες», καταγγελίες που μπορεί να είναι ακόμη και ανώνυμες και οι οποίες στη συνέχεια θα αξιολογούνται από την υπηρεσία. Στην ηλεκτρονική φόρμα καταγράφονται τα στοιχεία του καταγγελλόμενου και η περιγραφή του συμβάντος, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επισύναψης πρόσθετου «αποδεικτικού υλικού», όπως έγγραφα ή ακόμη και φωτογραφίες! Στην ηλεκτρονική εφαρμογή υπάρχει η απλή σύσταση : «Ο καταγγέλλων δεν πρέπει να προβαίνει σε αναφορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του καταγγελλομένου, κατά τις διατάξεις του ν. περί προσωπικών δεδομένων (2472/1997 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα), παρά μόνο στο βαθμό που αναφέρονται στην καταγγελία φορολογικών παραβάσεών του». Η ΥΠΕΕ θα δέχεται καταγγελίες και μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής...

Τα παραπάνω είναι το προανάκρουσμα για τα μόνιμου χαρακτήρα αντιλαϊκά πακέτα που έχουν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες με υποτιθέμενο στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα ελλείμματα όμως είναι γέννημα - θρέμμα της πολιτικής προκλητικών φοροελαφρύνσεων και κάθε είδους διευκολύνσεων σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων. Η ενέργεια της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και από το γεγονός ότι γνωρίζουν τους τρανταχτούς φοροφυγάδες - με ονόματα, στοιχεία και διευθύνσεις - και συνεχίζουν να τους αφήνουν στο απυρόβλητο, όπως ακριβώς και με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 6.000 μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλοι πλουτοκράτες - που συνεχίζουν την επιχειρηματική δράση τους - έχουν φεσώσει την Εφορία με περισσότερα από 15 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ