Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ
Είναι πολλά τα λεφτά...

Πολύτιμο εργαλείο στο χέρια του μεγάλου κεφαλαίου είναι οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι που θα μοιραστούν από το λεγόμενο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την «προγραμματική περίοδο» μέχρι το 2013.

Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για τη μοιρασιά του πακτωλού κρατικού χρήματος - 36 δισ. ευρώ - στις μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου που ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι δημόσιες υποδομές και έργα. Βασικός πυλώνας για τη χρηματοδότησή του είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των διαγκωνισμών με την ΝΔ, ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει τη σταδιακή αύξηση στα κονδύλια του ΠΔΕ στο 5% του παραγόμενου ΑΕΠ (από 3,4% σήμερα) και άλλα σχέδια όπως την αναθεώρηση των συμπράξεων (ΣΔΙΤ) ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες, την αναθεώρηση του «αναπτυξιακού» νόμου κ.ά. Είναι φανερό δηλαδή ότι ο δικομματισμός, ανεξάρτητα από τις κάθε φορά προτεραιότητες, προχωρά με μοναδικό μπούσουλα τη στρατηγική ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και κερδοφορίας του κεφαλαίου στην κατεύθυνση που υπαγορεύει η ΕΕ και η στρατηγική της Λισαβόνας. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ακόμη την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ έτσι ώστε να «εναρμονιστεί με τις προτεραιότητες και τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης και των αναγκαίων παραγωγικών αναδιαρθρώσεων», δηλαδή και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας που έχουν να περιμένουν ακόμη περισσότερα από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Ετσι (κι αλλιώς) - είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ - μας φέρνουν στο νου την ατάκα από τον παλιό σινεμά: «είναι πολλά τα λεφτά Αρη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ