Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαραθέσεις με αιχμή την πρόταση για ενιαίο κόμμα

Συνεχίζεται κλιμακούμενη η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τροφοδοτήθηκε περαιτέρω απ' τη διαφαινόμενη πρόθεση του Αλ. Αλαβάνου και άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ για μετεξέλιξη του σχήματος σε ενιαίο κόμμα ενόψει και της οργανωτικής Συνδιάσκεψης το φθινόπωρο. Διαρκείς είναι και οι διαβουλεύσεις για το πώς κάθε συνιστώσα και τάση θα διαχειριστεί το ζήτημα που έχει προκύψει. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν χτες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν κυρίως από πλευράς ΣΥΝ, λέγοντας ότι αυτό που επιδιώκεται είναι ένα σχήμα, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να εκφράζονται οι ανένταχτοι και όχι ένα ενιαίο κόμμα. Στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ όμως έκαναν λόγο για «διαδικαστικά τερτίπια» και για παιχνίδι με τις λέξεις έτσι ώστε να αποκρυβεί ότι επιχειρείται να συρθεί ο ΣΥΝ και να διαχυθεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Φ. Κουβέλης μιλώντας χτες το πρωί στη ΝΕΤ, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», επανέλαβε τη διαφωνία του με τις μεθοδεύσεις για ενιαίο κόμμα και δήλωσε ότι η «Ανανεωτική Πτέρυγα» δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη. «Δεν τίθεται θέμα απορρόφησης», δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος, ενώ ο Μ. Γλέζος κατήγγειλε επίθεση εναντίον του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που, αν και αναμενόμενη, όπως είπε, «δεν περίμενε κανείς ότι τα πρώτα βέλη θα προέρχονταν εκ των έσω». Ο Μ. Γλέζος υπερασπίστηκε την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια των συνιστωσών που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Ούτε σκέψη για ενιαίο κόμμα». Ανέφερε ωστόσο ότι «αυτό που αντιμετωπίζεται είναι πώς οι ανένταχτοι θα συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως θεατές, αλλά ως πολίτες που θέλουν να παίρνουν μέρος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Real FM», ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε να αντικαταστήσει, ούτε να υποκαταστήσει την πολιτική και οργανωτική αυτονομία του Συνασπισμού. Οι προτάσεις για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό αλλάζουν τον χαρακτήρα της συμμαχίας». Και κατέληξε: «Είναι προφανές ότι διαδικασίες που προβλέπουν κάρτα μέλους, εκλογή αντιπροσώπων από τη βάση και στη συνέχεια εκλογή ηγεσίας, εμπράκτως κινούνται σε κατεύθυνση ενιαίου πολιτικού οργανισμού. Οποιος επιλέγει να περάσει αυτή την "κόκκινη γραμμή" είναι καθαρό ότι ακυρώνει τον Συνασπισμό και το ιδρυτικό του συμβόλαιο. Επομένως, δε χρειάζονται διαδικαστικά τερτίπια».

Στο ζήτημα παρενέβη εκ νέου χτες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο «Κανάλι 1» του Πειραιά, όπου υπερασπίστηκε τον Αλ. Τσίπρα λέγοντας πως «είναι ο μόνος εκλεγμένος με δημοκρατικές διαδικασίες πρόεδρος στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ», πως ο αποκλεισμός του από το ντιμπέιτ ήταν «πραξικοπηματικός» και πως αυτός πρέπει να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Κατήγγειλε τον Αλ. Αλαβάνο αναφέροντας: «Μετάνιωσε κι αντί να πει "μετάνιωσα" ουσιαστικά τσαλακώνει τον πρόεδρο του ΣΥΝ, επιδιώκει τη διάλυσή του και συμφωνεί με τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος σχολίασε ως εξής το ενδεχόμενο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα: «Αποφασίζεται αυτή η από τα πάνω πραξικοπηματική διαδικασία η οποία δεν ξέρει και κανένας τι είναι. Δηλαδή, η κάρτα μέλους σημαίνει ότι δημιουργείται νέο κόμμα; Το δέχονται οι άλλες κινήσεις; Ορισμένες από τις άλλες κινήσεις έχουν μέλη. Ορισμένες δεν έχουν τίποτα. Είναι άθροισμα στελεχών. Τι είναι αυτές οι προχειρότητες οι οποίες ανακοινώνονται για να συγκαλύψουν μια πραγματικότητα (...). Αυτά (...) ούτε στα παλαιοαστικά, παλαιοκομματικά σχήματα δεν παρατηρούνται πλέον».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε ακόμα «επινοήσεις μπροστά στον καθρέφτη ή μπροστά στην καρέκλα» και πρότεινε ο ΣΥΝ να επανεξετάσει όλα τα δεδομένα της πολιτικής συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς για το αν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία δήλωσε με νόημα: «Οχι. Εγώ όταν λέω αποχωρώ, αποχωρώ».

«Σαφές στίγμα» ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ, αναφερόμενη στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθεί αυτός ο φορέας σε σχέση με τα θέματα των συνεργασιών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου». Διευκρίνισε ότι μιλά ενόψει εθνικών εκλογών. Ζήτησε «να υπάρξει μια σοβαρή διακυβέρνηση του τόπου (...) Απέναντι σ' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει ένα σαφές στίγμα».

Επανέλαβε τη θέση Παπανδρέου ότι «είτε σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ είτε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, επειδή έχουμε τεράστια προβλήματα σαν χώρα (...) απαιτείται μία μεγαλύτερη δυνατή (...) συστράτευση και συσπείρωση (...) Υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ στο να υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες και συναινέσεις. Επ' αυτού έχουμε καλέσει με σαφή τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Συνασπισμό. Η απάντησή τους ήταν αρνητική. Θεωρώ ότι τα εκλογικά αποτελέσματα και όλα όσα ακολούθησαν δεν είναι άσχετα με τη θέση τους απέναντι στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα». Οπως είπε, ελπίζει ότι «θ' αλλάξουν την πολιτική τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ