Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Ετοιμόρροπος Μακεδονικός Τάφος

Μπορεί για πανάκριβες «φιέστες» τύπου εγκαινίων νέου Μουσείου Ακρόπολης να «βρίσκει» λεφτά το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει οι Εφορείες Αρχαιοτήτων να «ζητιανεύουν». Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του αξιόλογου ταφικού μνημείου του 4ου π.Χ. αι. στο Δερβένι της Θεσσαλονίκης που φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών, Γιάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομίας και Μακεδονίας - Θράκης.

H Ερώτηση έχει ως εξής: «Ενα αξιόλογο ταφικό μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα εδώ και δεκατέσσερα χρόνια φθίνει μέρα με τη μέρα και κρατιέται όρθιο με πρόχειρα υποστυλώματα. Πρόκειται για τάφο που αποκαλύφθηκε το 1910 από τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Μακρίδη - Μπέη στην περιοχή Δερβενίου στο Νομό Θεσσαλονίκης. Η νέα ανασκαφή που ξεκίνησε το 1995 προκάλεσε βλάβες στη στατική επάρκεια του μνημείου και μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Η προμελέτη αποκατάστασης είναι έτοιμη και έχει πλέον την έγκριση του ΚΑΣ (σ.σ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Οι αρχαιολόγοι της ΙΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων ζητούν την άμεση επιχορήγηση του έργου για να μη χαθεί το συγκεκριμένο μνημείο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, αν θα επιχορηγηθεί η μελέτη αποκατάστασης του ετοιμόρροπου Μακεδονικού Τάφου "Μακρίδη - Μπέη" στον αρχαιολογικό χώρο Δερβενίου άμεσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ