Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ «G8»
Επεμβάσεις πίσω απο την «ευαισθησία»

ΤΕΡΓΕΣΤΗ.--

Στην πόλη της Τεργέστης στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία, ξεκίνησε χτες η τριήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ - «G8», που αποτελεί προετοιμασία για τη Σύνοδο των ηγετών που θα γίνει στα μέσα του Ιούλη. Τα θέματα που συζητούνται έχουν σχέση με τα ανοιχτά ιμπεριαλιστικά μέτωπα σε Αφγανιστάν και Ιράκ, την κατάσταση στο Πακιστάν και στο Ιράν, στη Μέση Ανατολή και τους γενικότερους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στο στόχαστρο είναι και η ΛΔ Κορέας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών σε ανακοινωθέν μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας, με το γνωστό υποκριτικό τρόπο των ιμπεριαλιστών, σημειώνουν: «Σεβόμαστε απολύτως την κυριαρχία του Ιράν, αλλά παράλληλα εκφράζουμε τη λύπη μας για τη μετεκλογική βία που οδήγησε στην απώλεια της ζωής Ιρανών πολιτών και καλούμε το Ιράν να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας της έκφρασης» δηλώνουν οι ΥΠΕΞ του «G8», δηλαδή: της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας και συμπληρώνουν ότι «κλειδί» είναι η προσέγγιση, ενώ κρίσιμο επίσης παραμείνει η πόρτα του διαλόγου να μείνει ανοιχτή, όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εξάλλου, το ανακοινωθέν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα καλεί το Ιράν να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ το ανακοινωθέν αυτό αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών της «G8» καθώς Ιταλία και Γαλλία προωθούσαν μία πρόταση «για ένα πολύ σκληρό ανακοινωθέν» αλλά συνάντησε την αντίδραση της Ρωσίας που θεωρεί ότι η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι εσωτερική υπόθεση του Ιράν και προειδοποίησε τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της «G8» ότι η απομόνωση του Ιράν θα ήταν λανθασμένη κίνηση και κλειδί είναι η προσέγγιση.

Για τη Μέση Ανατολή, οι υπουργοί Εξωτερικών της «G8», στο γνωστό μοτίβο που θέτει στην ίδια ζυγαριά θύτη και θύμα, καλούν όλες τις πλευρές να επιστρέψουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις για όλα τα εκρεμμή ζητήματα και να παραμείνουν στη γραμμή του «οδικού χάρτη για την ειρήνη» και καλούν συνάμα την ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπ. Νετανιάχου να θέσει τέλος στον εποικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αν για το Ιράν δεν υπήρξε «συναίνεση» για τη ΛΔ Κορέας μάλλον οι υπουργοί Εξωτερικών ήταν πιο αποφασισμένοι, καθώς στο ανακοινωθέν καταδικάζουν με τους ισχυρότερους όρους την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε στις 25 Ιουλίου κατά παράβαση του ψηφίσματος 1718 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μάλιστα, στο ανακοινωθέν η πυρηνική δοκιμή καθώς και η μεταγενέστερη εκτόξευση πυραύλων χαρακτηρίζεται ως απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα, μεταδίδει το «Reuters».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ