Κυριακή 5 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Ομηροι της αδιαφορίας των υπευθύνων

Από παλιότερη επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην ΓΓΑ, όπου οι εργαζόμενοι μίλησαν για τα προβλήματά τους
Από παλιότερη επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην ΓΓΑ, όπου οι εργαζόμενοι μίλησαν για τα προβλήματά τους
«Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Τα προβλήματα οξύνονται και η συνειδητή αδιαφορία των αρμοδίων - υπευθύνων μεγιστοποιείται». Με τις φράσεις αυτές, εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) περιγράφουν γεγονότα και καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά. Κάνουν λόγο για «διαχρονική προσπάθεια απαξίωσης της ΓΓΑ. Του ρόλου, του έργου της και των εργαζομένων, ηθικά και οικονομικά». Μιλούν για σχεδιασμένη προσπάθεια, ώστε να μην παίξει το ρόλο που μπορεί και πρέπει για όλον το ελληνικό αθλητισμό. Σ' επίπεδο σχεδιασμού, ελέγχου κλπ.

Οσα βιώνουν και περιγράφουν, αποτελούν μια πραγματικότητα, «φυσική» απόρροια πολιτικών (απόψεων και πρακτικών) που εφαρμόζονται χρόνια τώρα. Πολιτικών που εκμεταλλεύονται το Δημόσιο όταν και όσο τους βολεύει, αλλά ταυτόχρονα το απαξιώνουν, ώστε να δικαιολογηθεί η κεντρική στρατηγική επιλογή της ιδιωτικοποίησης «στα πάντα όλα».

Αδιαφορία και πολιτική εκμετάλλευση

Αιτήματα - που φραστικά αναγνωρίζονται ως δίκαια και από τα κόμματα εξουσίας - παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και αποτελούν αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Οπως η αναγνώριση πραγματικής προϋπηρεσίας μονίμων και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλων της ΓΓΑ. Η η οριστική λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΓΓΑ αποσπασμένοι από τον ΟΠΑΠ, με ημερήσια σύμβαση εργασίας. Οι εργαζόμενοι ζητούν (και πρέπει) να μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας ΙΔΑΧ. Αλλά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προτιμούν την ομηρία του εφήμερου και τη διατηρούν, στοχεύοντας στον εκβιασμό και την ψηφοθηρική εκμετάλλευσή τους.

Πάγιο αίτημα (και) των εργαζομένων στην ΓΓΑ είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Οι εκάστοτε υφυπουργοί και υπουργοί κωφεύουν πεισματικά. Αδιαφορώντας προκλητικά για το σημαντικό αυτό τομέα, καταπατώντας ταυτόχρονα ακόμα και τους (ουσιαστικά ανεπαρκείς) νόμους που ψήφισαν. Οι κυβερνήσεις που υποτίθεται πως ελέγχουν άλλους εργοδότες για να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων...

Στην ΓΓΑ υπάρχουν περίπου 800 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 1568/85 για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων (ΦΕΚ 177/Α/18-10-85): «Στις επιχειρήσεις που απασχολούν κατά ετήσιο μέσο όρο πάνω από πενήντα (50) εργαζομένους, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας». Βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων 17/1996 και 159/1999 «ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας, και να λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων. Στα πλαίσια των ευθυνών του, ο εργοδότης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων, ενημέρωσης και κατάρτισης, καθώς και της δημιουργίας της απαραίτητης οργάνωσης και της παροχής των αναγκαίων μέσων».

Οι διαχειριστές της εξουσίας αδιαφορούν. Ούτε την πολιτική βούληση έχουν να επιλύσουν τέτοια θέματα, ούτε βέβαια φόβο για τις κυρώσεις που προβλέπονται. Εδώ δεν τις επιβάλλουν σε άλλους εργοδότες θα το κάνουν στον «εαυτό τους»; Και βέβαια όσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν και δε διεκδικούν αποτελεσματικά, η κατάσταση δε θ' αλλάζει.

Και δε θα πρέπει οι εργαζόμενοι να «πέσουν» στην παγίδα των Eξωτερικών Yπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (EΞYΠΠ). Εταιρειών δηλαδή που - στα πλαίσια του συστήματος και της «λογικής» που επιβάλλει - βασικό στόχο έχουν το κέρδος, προσφέροντας ακριβές υπηρεσίες ελεγχόμενης ποιότητας. Ο στόχος τους πρέπει να είναι η ορθή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, μέσα από δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στο στόχαστρο ο συνδικαλισμός

Σε σοβαρές καταγγελίες έχει προβεί - και με σχετικό υπόμνημα που έχει σταλεί και στον υπουργό Πολιτισμού, Αν. Σαμαρά (με τον οποίο ακόμα περιμένουν να συναντηθούν), στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή - ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΑ. Οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν μείνει αναπάντητες και προφανώς ανεξερεύνητες.

Καταγγέλλει «τις απαράδεκτες συμπεριφορές του υφυπουργού, του Γενικού Γραμματέα και του Διευθυντή του υφυπουργού, Κων/νου Παπαδόπουλου, ενάντια σε εργαζόμενους που ασκούν συνδικαλιστική, παραταξιακή ή και κομματική δράση, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων τους και υιοθετώντας πρακτικές εκφοβισμού ακόμα και με απειλή για πειθαρχικές κυρώσεις».

Επίσης, μεταξύ άλλων, «αδιαφανή διαδικασία και μη σύννομη παρέμβαση στην επιλογή των Γενικών Διευθυντών της ΓΓΑ (Οκτώβριος 2008), στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με την κατάθεση κατασκευασμένων εκθέσεων αξιολόγησης τεσσάρων εκ των υποψηφίων, ως προς την ημερομηνία κατάθεσης και τη βαθμολογία τους. Οι τοποθετήσεις των Γενικών Διευθυντών έγιναν χωρίς την προσκόμιση των πρακτικών και μόνο με απλή βεβαίωση του Συμβουλίου». Και «παράνομη διαδικασία επιλογής Διευθυντών το 2009, μην εφαρμόζοντας τα άρθρα 84, 85 και 86 του ν. 3528/2007, (Κώδικας κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων), που προβλέπουν τη μοριοδότηση των κριτηρίων».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο βρίσκεται σ' εξέλιξη «ο τέταρτος κατά σειρά διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί την τελευταία τριετία, έχουν εκταμιευθεί χρήματα από την ΓΓΑ και ιστότοπος δεν υπάρχει» ολοκληρωμένος. Επίσης, καταγγέλλεται πως «υπάρχουν στα γραφεία του Γενικού Γραμματέα, Στ. Δουβή, δεκάδες τιμολόγια για προμήθεια πληροφοριακού υλικού (hardware, software, εφαρμογές πληροφορικής). Τα οποία ο Π. Οπλοποιός, άτυπος συνεργάτης του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Ορφανού, παρανόμως χωρίς καμία εγκριτική απόφαση και παρακάμπτοντας την διοικητική ιεραρχία, είχε παραγγείλει και τα οποία δεν υπάρχουν στο χώρο της υπηρεσίας». Ακόμα μνημονεύουν καταγγελία του συνδέσμου προπονητών Κανόε Καγιάκ, σύμφωνα με την οποία ο ΓΓΑ ευθύνεται «για την τοποθέτηση Διευθυντή της αντίστοιχης σχολής, αγρότη κατ' επάγγελμα που τον αναφέρει ως καθηγητή φυσικής αγωγής...!!!».

Μοναδική λύση η πάλη των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, ζητούν την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων της ΓΓΑ με την θεσμοθέτηση κριτηρίων που θα διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο, ορθολογικό σχεδιασμό αθλητικής πολιτικής και αθλητικών υποδομών. Καθώς επίσης και την ανάδειξη νέων θεματικών και εξειδικευμένων δραστηριοτήτων που θα εξασφαλίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη και βιωσιμότητα του αθλητισμού. Κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης και ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων, που αφορούν στον Αθλητισμό στη χώρα μας, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Προτείνουν την κατάργηση των επιτροπών που ως αντικείμενό τους «βαπτίζεται» έργο το οποίο είναι αρμοδιότητα, κατά κύριο λόγο, των οργανικών μονάδων της ΓΓΑ.

Επισημαίνουν πως η σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Αθλητικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΕΤ), η ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Προπονητών για όλες τις κατηγορίες προπονητών και για όλους τους κλάδους άθλησης (όπως προβλέπεται στη παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 2725/1999) είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφανή λειτουργία τους. Ζητούν επίσης έλεγχο στα κριτήρια επιλογής των μελών της Επιτροπής Διοίκησης και του Διευθυντή της κάθε σχολής προπονητών καθώς και σε θέματα που αφορούν τα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού, τα προσόντα των υποψήφιων προπονητών και το επίπεδο σπουδών.

Τα αιτήματα, όπως διαπιστώνει ο Σύλλογος, «μέχρι σήμερα δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης ευαισθησίας και προσοχής από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, με αποτέλεσμα να μεταλλαχθούν σε χρόνιες για τους εργαζόμενους παθήσεις». Τα κόμματα εξουσίας και οι εκάστοτε εντεταλμένοι τους στην ΓΓΑ ξεκινούν την θητεία τους με υποσχέσεις, μεγαλοστομίες και ευχολόγια (και) για τη Γραμματεία και τους εργαζομένους της, που στην πορεία αποδεικνύονται κενά περιεχομένου.

«Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Οι εκάστοτε κυβερνώντες, συνειδητά, αδιαφορούν γι' αυτούς. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι λοιπόν μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους (για το μερικό αλλά και το συνολικό). Ν' αξιοποιήσουν την πείρα και τη γνώση τους και να επανεξετάσουν τον προσανατολισμό τους. Ν' απαγκιστρωθούν από τη διαχειριστική λογική και όσους την υπηρετούν, βολευόμενοι με τα λίγα. Να διεκδικήσουν μαχητικά και αταλάντευτα όσα δικαιούνται. Συνειδητοποιώντας ότι δε θα τους χαριστούν αλλά θα τα κερδίσουν, συγκρουόμενοι με τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού.


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τους πτυχιούχους προπονητές ποδοσφαίρου (2019-03-06 00:00:00.0)
Ακροβατούν ανάμεσα στο μαρασμό και την εμπορική εκμετάλλευση (2012-12-02 00:00:00.0)
Στο ίδιο έργο θεατές... (2012-05-18 00:00:00.0)
Την «πνίγουν» οι ...ταγοί (2007-02-04 00:00:00.0)
Νεολαία και αθλητισμός (2005-10-30 00:00:00.0)
Υστατο "χαίρε" (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ