Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με ταχείς ρυθμούς τα μέτρα παρακολούθησης - φακελώματος

Ο πρόεδρος της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων αμφισβητεί τη γνωμοδότηση Σανιδά για τις επικοινωνίες μέσω διαδικτύου

Με γρήγορους ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση τις νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να υλοποιηθεί η απαράδεκτη και τρομοκρατική κατεύθυνση της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που επιβάλλει την καταγραφή όλων των επικοινωνιών και το φακέλωμα προσωπικών δεδομένων και DNA.

Παρουσιάζοντας χτες την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο πρόεδρός της Χρ. Γεραρής αποκάλυψε ότι πρόσφατα στάλθηκαν στην Αρχή από το υπουργείο Εσωτερικών δύο τροπολογίες, προκειμένου να γνωμοδοτήσει μέχρι τέλος Ιούλη, χαρακτηρίζοντας ο ίδιος «ασφυκτικά» τα χρονικά όρια. Η μια τροπολογία εξαιρεί από τον έλεγχο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων την επεξεργασία επικοινωνιών με ειδικά μέσα από οποιαδήποτε δημόσια αρχή για λόγους ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Η δεύτερη αφορά τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την οποία προβλέπεται ότι για την τήρηση αρχείου δεδομένων DNA τον έλεγχο θα έχουν πλέον οι αστυνομικές αρχές και όχι οι δικαστικές αρχές.

Επίσης, ο Χρ. Γεραρής αμφισβήτησε την ορθότητα της γνωμοδότησης του απερχόμενου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, με την οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου στις επικοινωνίες μέσω διαδικτύου, αρκεί να υπάρχουν μόνον υποψίες για αδίκημα. Είπε, συγκεκριμένα, ότι το άρθρο 4 του νόμου 3471/2006 αναφέρεται στα δεδομένα για την κατοχύρωση του απορρήτου της επικοινωνίας και διευκρίνισε ότι η άρση του απόρρητου μπορεί να γίνει μόνον υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 19 του Συντάγματος. Δηλαδή, ο νόμος έχει εξομοιώσει με το απόρρητο όχι μόνο τα εσωτερικά στοιχεία (περιεχόμενο συζήτησης), αλλά και εξωτερικά στοιχεία (ποιος συνομιλεί, πότε κλπ.). «Σ' αυτήν την περίπτωση, ενδεχόμενη ρύθμιση, που θα γίνει χωρίς νομοθετική μεταρρύθμιση, θα δημιουργήσει προβλήματα», εκτίμησε ο Χρ. Γεραρής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αρχής, σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε υπερβολικά τα μέτρα για την άρση της ανωνυμίας για τα καρτοκινητά. Πρόσθεσε ότι η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων είχε ζητήσει να συμμετέχει στη νομοθετική ρύθμιση, αλλά το αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό, ενώ χαρακτήρισε «υπερβολή» τα στοιχεία που ζητούνται.

Σχετικά με τα πεπραγμένα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για το 2008, ο Χρ. Γεραρής είπε ότι διεκπεραίωσε 1.838 υποθέσεις (προσφυγές, καταγγελίες, ερωτήματα κλπ.), ενώ ζήτησε την κάλυψη των οργανικών θέσεων, καθώς και να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις από 50 σε 100 άτομα σε διάστημα τριών ετών. «Με την παρούσα οργανική σύνθεση του προσωπικού, η Αρχή αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της», κατέληξε ο Χρ. Γεραρής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ