Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις στην αμερικανική διγλωσσία

Κλιμακώνονται οι πιέσεις, εσωτερικώς και διεθνώς, για απελευθέρωση των συλληφθέντων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Την έντονη αντίδραση της ιρανικής ηγεσίας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν περί «μη δυνατότητας παρέμβασης των ΗΠΑ σε περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν», θέτοντας νέα εμπόδια στην πρόσκληση διαλόγου που η προεδρία Ομπάμα απευθύνει και στην οποία η Τεχεράνη δηλώνει πρόθυμη ν' ανταποκριθεί. «Οι ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνες για ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον μας» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι μπορεί το Ισραήλ να εξαπολύσει επίθεση χωρίς αμερικανική συναίνεση» και συμπληρώνοντας ότι «η ιρανική απάντηση θα είναι οδυνηρή».

Ο Λαριτζάνι, πάντως, υποστήριξε ότι η Τεχεράνη θέλει συνεργασία και διάλογο, αλλά θα πρέπει οι ΗΠΑ ν' αποφασίσουν τι θέλουν τελικώς. Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, στο CNN, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, δεσμευόμενος ότι «δεν έχει δοθεί πράσινο φως για επίθεση στο Ιράν και δε συμφωνούμε σε καμία περίπτωση, γιατί επιλέγουμε τη διπλωματία». Εντούτοις, ο Ομπάμα αναμάσησε τα περί «μη δυνατότητας υπαγόρευσης σε μια τρίτη χώρα πώς θα χειριστεί θέματα».

Γενικό «μέτωπο» για τους συλληφθέντες

Μετά τη Βρετανία και η Γαλλία, διά του Προέδρου Σαρκοζί, αναφέρθηκε στους συλληφθέντες κατά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τα εκλογικά αποτελέσματα, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση μιας νεαρής Γαλλίδας που δίδασκε γαλλικά στο Πανεπιστήμιο του Ισφαχάν και έχει συλληφθεί για κατασκοπία, αφού φωτογράφησε διαδηλώσεις. Ο Σαρκοζί χαρακτήρισε «φαντασιοπληξίες» τις κατηγορίες για κατασκοπία και άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό που ζητά την απελευθέρωση του τελευταίου Ιρανού υπαλλήλου της βρετανικής πρεσβείας, να υπάρξει κοινή στάση της ΕΕ απέναντι στην Τεχεράνη, χωρίς να αποκλείεται η υιοθέτηση σκληρότερων διπλωματικών μέτρων.

Εντός Ιράν, την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, τον τερματισμό του εξευτελισμού αρκετών από αυτούς με τις «βεβιασμένες δήθεν ομολογίες τους», αλλά και την άρση της «σκληρής ατμόσφαιρας ασφαλείας» που έχει επιβληθεί στη χώρα ζήτησαν, μετά από συνάντησή τους, οι «μεταρρυθμιστές» συνυποψήφιοι του Αχμαντινετζάντ, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί και ο πρώην Πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί. Υποστήριξαν ότι θα επιμείνουν στις θέσεις τους «με νόμιμο τρόπο» και προειδοποίησαν ότι «αν συνεχιστεί η καταστολή, θα εξωθηθούν σε ριζοσπαστικοποίηση οι διαδηλωτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ