Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΕΚ
Κερδοφόρο αλισβερίσι

Μια - ακόμα - επικερδής (για τους συμμετέχοντες) επιχείρηση, στην πλάτη της ΑΕΚ, στήνεται με το περιβόητο προπονητικό κέντρο, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες. Η δημοσιοποίηση (από την εφημερίδα SCORE και την ιστοσελίδα του μη κερδοσκοπικού σωματείου «ΑΕΚ 1924») των σχετικών όρων, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια «λεόντεια σύμβαση». Με άλλοθι την «προίκα της ΑΕΚ» (όπως είχε χαρακτηριστεί κατά την παρουσίαση), προικοδοτεί τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην ιδιοκτήτρια εταιρεία - έκτασης και εγκαταστάσεων - «Μεσογαία ΑΕ» (συμφερόντων του μεγαλομετόχου στην ΠΑΕ ΑΕΚ, Ν. Νοτιά).

Το Σεπτέμβρη του 2008, κατά τη σχετική παρουσίαση των σχεδίων, οι ιθύνοντες της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ είχαν ισχυριστεί πως πρόκειται για ένα έργο που θ' αποφέρει «σημαντικά οφέλη για όλους» και στόχος των δημιουργών δεν είναι το κέρδος. Η πραγματική αλήθεια είναι άλλη. Κέρδος επιδιώκουν και θα έχουν και μάλιστα μεγάλο. Τα οφέλη θα είναι για λίγους και εκλεκτούς.

Η εταιρεία «Μεσογαία ΑΕ» προβλέπεται ότι μπορεί να δραστηριοποιηθεί στους τομείς του αθλητισμού, του τουρισμού, των κατασκευών, της εστίασης και αναψυχής, των μεταφορών και άλλους πολλούς. Αγόρασε έκταση 70 στρεμμάτων στα Σπάτα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν σχετικοί με το αντικείμενο και γνωρίζοντες, πληρώνοντας 125 χιλ. ευρώ το στρέμμα, όταν η αγοραία τιμή του ήταν περίπου 45 χιλιάδες ευρώ!

Το προπονητήριο κατασκευάζεται με δάνειο από την τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ ΕΓΝΑΝΤΙΑ, που το έχει υποθηκεύσει και μετά την αποπληρωμή θ' ανήκει στη «Μεσογαία ΑΕ» και όχι στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Αντί λοιπόν για 4 - 5 γήπεδα, ξενώνες, χώρους εστίασης κλπ (που προβλέπονταν αρχικά), η ΠΑΕ ΑΕΚ για 2 γήπεδα και ένα κτίριο 1.285 τετραγωνικών (από τα οποία τα 360 τ.μ. εξαιρούνται) θα πληρώνει ετήσιο μίσθωμα 312.000 ευρώ, καθώς επίσης τα πάγια και λειτουργικά έξοδα. Για οτιδήποτε κατασκευαστεί στο μέλλον θα πρέπει να γίνει νέα σύμβαση.

Το δικαίωμα εκμετάλλευσης διαφημιστικών πινακίδων και εμπορικών χρήσεων διατηρεί η «Μεσογαία ΑΕ». Επίσης η ΑΕΚ υποχρεούται να βοηθήσει να βρει η «Μεσογαία» ποσό 300 χιλ. ευρώ το χρόνο από χορηγούς. Αν αυτό δε συμβεί, η σύμβαση λύνεται αζημίως για την ιδιοκτήτρια...

Το ενοίκιο προσαυξάνεται κάθε χρόνο κατά 3,5% (αν ο πληθωρισμός είναι μικρότερος) ή ισόποσα με τον πληθωρισμό. Αν (μετά την υπογραφή) η ΑΕΚ δε μισθώσει το προπονητήριο ή κάποια στιγμή αποφασίσει να διακόψει, θα πληρώσει ρήτρα 2 εκατ. 850 χιλ. ευρώ, με την ιδιοκτήτρια να επιφυλάσσεται για τα νόμιμα δικαιώματά της (ζημιές, διαφυγόντα κέρδη).

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα «οφέλη» και «την προίκα» της ΑΕΚ. Που σε απλά ελληνικά θα (ξε)πληρώσει γη και εγκαταστάσεις (που σύμφωνα με γνωρίζοντες το κόστος τους, γαλαντομικά, δεν ξεπερνά τα 1,5 εκατ. ευρώ) οι οποίες ανήκουν στην εταιρεία «Μεσογαία»... 'Η, με δύο κουβέντες, εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ