Κυριακή 5 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Επουσιώδεις ρυθμίσεις

Στη σχετική πρόταση κανονισμού της Κομισιόν γίνεται επίσης αναφορά και για τα επιχειρησιακά προγράμματα των Ομάδων Παραγωγών, όπου προτείνεται και ένα επουσιώδες μέτρο: Ο καθορισμός του ύψους της επιδότησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων στο 3%.

Μέχρι τώρα ίσχυε ότι το ύψος της επιδότησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων κάθε Ομάδας Παραγωγών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 4,5% της εμπορεύσιμης αξίας και ακόμα ότι το συνολικό ύψος όλων το Ομάδων Παραγωγών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 2,5% της αξίας της συνολικής εμπορεύσιμης παραγωγής. Τώρα η Κομισιόν προτείνει μια επουσιώδη τροποποίηση - απλούστευση, επειδή στο ισχύον σύστημα εκτιμήθηκε ότι δημιουργούνται γραφειοκρατικά προβλήματα και επειδή μόνο το 43% των ομάδων παραγωγών είχαν επιδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα.

Η πρόταση αυτή δεν έχει σχεδόν καμία συμβολή στο αγροτικό εισόδημα. Στα επιχειρησιακά αυτά προγράμματα υπάγονται δραστηριότητες που αποσκοπούν κύρια στην προφύλαξη του περιβάλλοντος και στην εξασφάλιση καλής ποιότητας πρώτης ύλης, π.χ., προγράμματα τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων στα χωράφια για να συλλέγουν οι αγρότες τα υλικά συσκευασίας των φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κλπ., καθώς και προγράμματα φυτοτοξικότητας, εδαφολογικών ερευνών, αναβάθμισης χώρων συγκέντρωσης πρώτης ύλης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ