Κυριακή 5 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΧΙ στον αντιαγροτικό μονόδρομο

Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις που προτείνει η Κομισιόν αλλάζουν ριζικά σε παραπέρα αρνητική κατεύθυνση το καθεστώς βασικών αγροτικών προϊόντων ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας. Και πρόκειται για έναν σημαντικό τομέα αν αναλογιστεί κανείς ότι συνολική αξία των οπωροκηπευτικών αποτελεί το 23% της συνολικής αξίας της αγροτικής παραγωγής.

Ο ισχυρισμός της Κομισιόν ότι οι προτάσεις της είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, δηλαδή δεν επιβαρύνουν, αλλά ούτε και ελαφρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ακόμα και αν αποδειχτεί αληθινός, δεν ακυρώνει τον αρνητικό χαρακτήρα των τροποποιήσεων, επειδή οι συνέπειες των τροποποιήσεων αυτών αφορούν στις σχέσεις των μικρομεσαίων αγροτών και των εμποροβιομηχάνων. Δηλαδή, εξασφαλίζουν στους εμποροβιομηχάνους όλες τις προϋποθέσεις για να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές όσες ποσότητες οπωροκηπευτικών θέλουν και ταυτόχρονα αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα και υπονομεύουν το παραγωγικό μέλλον της χώρας μας.

Οσον αφορά στο δημοσιονομικό κόστος των οπωροκηπευτικών, υπενθυμίζεται ότι τα οπωροκηπευτικά, που είναι μεσογειακά προϊόντα, αποτελούν το 16% της αξίας της συνολικής αγροτικής παραγωγής. Απορροφούν όμως μόνο το 4,5% των δαπανών του γεωργικού ταμείου εγγυήσεων. Εκτός αυτών, αξίζει να αναφερθεί ότι στα νωπά οπωροκηπευτικά, η αυτάρκεια της ΕΕ είναι μόνο 40%. Σε άλλα προϊόντα, όπως τα δημητριακά, ζωοκομικά, που παράγονται από τις βόρειες χώρες της ΕΕ, τα ποσά που απορροφούν είναι δυσανάλογα της συμμετοχής τους στη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα είναι και πλεονασματικά.

Οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στους κανονισμούς των οπωροκηπευτικών, προκειμένου να ενισχυθεί κάπως το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, όφειλαν να βρίσκονται σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τις προτεινόμενες. Δηλαδή να αναβαθμιστεί το σύστημα των ελάχιστων τιμών, για να εξασφαλίζει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα. Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στο ύψος τουλάχιστον των παραγωγικών δυνατοτήτων, μια και η αυτάρκεια είναι πολύ μικρή. Να στηριχτούν οι εξαγωγές με επιδοτήσεις και να προστατευτεί η κοινοτική παραγωγή. Να ενισχυθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις για να ασχοληθούν με όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας ειδικά των μεταποιήσιμων οπωροκηπευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ