Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Επιταχύνει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ιδρυμάτων

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης ΑΕΙ

Το στόχο της κυβέρνησης, μέσω του νέου νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση που κατέθεσε στη Βουλή, «να δώσει ώθηση στην εφαρμογή της Μπολόνια, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της πρόσφατης Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ.Να επιταχύνει την ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ. Να θεσμοθετήσει την αποδοτικότερη για το κεφάλαιο σύμφυσή τους με τις επιχειρήσεις», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ.

Η ΔΗΠΑΚ τονίζει σχετικά με το νομοσχέδιο ότι «βασική του κατεύθυνση είναι να υποταχθεί η εκπαίδευση στο εργασιακό μοντέλο των πολλών και διαφοροποιημένων σχέσεων εργασίας, των ευέλικτων μορφών "απασχόλησης", της κατοχύρωσης των πολλών και διαβαθμισμένων πτυχίων - τίτλων, που θα προκύπτουν από μια "σούπα" μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της αυτοχρηματοδότησης των ΑΕΙ - ΤΕΙ μέσω εμπορίας "επιστημονικών προϊόντων"».

Και συνεχίζει: «Στην ουσία, χωρίς να αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ σε διδακτικό προσωπικό, σε υποδομές και εξοπλισμό, σε επίπεδο προπτυχιακών προγραμμάτων, χωρίς να τίθενται κριτήρια για το αν αυτά ανταποκρίνονται σε πραγματικό επιστημονικό αντικείμενο, τα εξωθούν προς την αναζήτηση ιδιωτικών πόρων, πιο βαθιά προς την εμπορευματική - επιχειρηματική λειτουργία. Τα εργαστήρια των ΤΕΙ θα αποτελούν δομές απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, βαθύτερης πρόσδεσης των ΤΕΙ με το κεφάλαιο. Θα στηρίζουν την ανάπτυξη των Κέντρων Τεχνολογικής Ερευνας, ΝΠΙΔ που σε πολλές περιπτώσεις συνεργάζονται με ιδιωτικά ξένα Πανεπιστήμια και δραστηριοποιούνται σε τομείς που έχουν σημασία για την αγορά και τις επιχειρήσεις. Με αυτήν την έννοια, το Σχέδιο Νόμου διευκολύνει την ουσιαστικότερη σύνδεση της έρευνας με το κεφάλαιο, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση και τα ΤΕΙ», τονίζει η ΔΗΠΑΚ, σημειώνοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση της διευκόλυνσης της σύμφυσης ιδρυμάτων - επιχειρήσεων κινείται και η πρόσφατη Διυπουργική Απόφαση για το χωροταξικό σχέδιο για την έρευνα (με συμπτύξεις - καταργήσεις ερευνητικών κέντρων).

«Η αναγκαία αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορεί να έρθει χωρίς σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των άλλων κέντρων που καθοδηγούν και υπαγορεύουν την πολιτική στην Παιδεία, στην εργασία, συνολικά στην κοινωνική ζωή», τονίζει η ΔΗΠΑΚ και καλεί πανεπιστημιακούς, φοιτητές, εργαζόμενους σε συσπείρωση, αγωνιστική δράση και σύγκρουση με: την αναχρονιστική διάκριση σε πανεπιστημιακή - τεχνολογική εκπαίδευση (που αναπαράγει τις αλληλοκαλύψεις και κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα σε ιδρύματα, τμήματα, αποφοίτους), αλλά και τον αντιεπιστημονικό, ταξικό, διαχωρισμό των προπτυχιακών σπουδών από την επιστημονική ειδίκευση και τη διάσπασή τους σε κύκλους.

  • Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις δημοσιοποίησαν χθες την αναλυτική απόφαση της έκτακτης Συνόδου που έκαναν την περασμένη Παρασκευή για το θέμα, όπου φαίνεται ότι επιμένουν στους διακριτούς ρόλους πανεπιστημίων και ΤΕΙ, υποδαυλίζοντας έτσι τις αυταπάτες που σκορπά η κυβέρνηση ότι τάχα με το νομοσχέδιο τα ΤΕΙ αναβαθμίζονται και ...πλησιάζουν τα πανεπιστήμια. Ζητούν αναβολή της συζήτησης στο θερινό Τμήμα της Βουλής και σημειώνουν μια σειρά «προβληματικά» - κατά την εκτίμησή τους - άρθρα, με κύρια αυτά που έχουν να κάνουν με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ, με το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ και με τη δυνατότητα συνεργασίας πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε κοινά προπτυχιακά προγράμματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ