Τρίτη 28 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Οξύνονται τα μακρόχρονα προβλήματά της

Για άλλη μια φορά, με συνέντευξη Τύπου και με υπόμνημα προς τον υπουργό Πολιτισμού, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) επισημαίνει την εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση διοικητικής παράλυσης και οικονομικής ασφυξίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Κατάσταση που προκάλεσε η μακρόχρονη πολιτική απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αδυνατεί να λειτουργήσει, χωρίς τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αρχαιολόγων, χωρίς την απόσυρση της τροπολογίας - «Σαμαρά» που όχι μόνο διαιωνίζει την εργασιακή «γαλέρα» στο ΥΠΠΟ αλλά και προβλέπει προσλήψεις λίγων συμβασιούχων, με αδιαφανείς διαδικασίες.

Θυμίζουμε Ερώτηση στη Βουλή του ΚΚΕ που περιέγραφε «ανάγλυφα» την τραγική κατάσταση των αρχαιολόγων και κατά συνέπεια και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ άλλων η Ερώτηση επισήμανε ότι «το επιστημονικό προσωπικό εργάζεται μέσα στην αβεβαιότητα και την εργασιακή ανασφάλεια, παλεύει για να προστατεύσει το δημόσιο αγαθό - την αρχαιολογική μας κληρονομιά - από τα αντικρουόμενα συμφέροντα (εργολάβων, κατασκευαστών, μεγαλοϊδιοκτητών), που χρηματοδοτούν τις ανασκαφές είτε νόμιμα, είτε παράνομα με ανασφάλιστη εργασία. Μάλιστα, δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς, προσλαμβάνονται με συμβάσεις δύο μηνών για έργα δύο ετών, αν βρουν αρχαία δεν μπορούν εύκολα να τα αναδείξουν, γιατί κινδυνεύουν να μην επαναπροσληφθούν από τους ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους τους πιέζουν να εργαστούν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών».

Ο ΣΕΑ, μεταξύ άλλων, ζητά: Ανάκληση της διάταξης του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να παρεμβαίνουν σε θέματα προστασίας των μνημείων, και του άρθρου 6 του Ν. 3513/2006 που επιτρέπει στην Εκκλησία την υλοποίηση πολιτιστικών έργων. Επίσημη γραπτή δέσμευση, με νομικό χαρακτήρα, για τις πιστώσεις του ΕΣΠΑ που προορίζονται για προγράμματα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά. Τα αντίστοιχα έργα να τα υλοποιεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η μόνη αρμόδια κατά το νόμο για επεμβάσεις επί μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και όχι τρίτοι! (ΟΤΑ, Μονές, Εκκλησία της Ελλάδος).

Σοβαρό πρόβλημα θεωρεί ο ΣΕΑ την πλήρη απουσία προγραμματισμού για τη στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες της να καλύπτονται από συμβασιούχους εργαζόμενους με προσωρινά (ασφαλιστικά) μέτρα - οι οποίοι μάλιστα απολύονται, αφήνοντας τεράστια κενά - αλλά και από μαθητευόμενους των προγραμμάτων stage.

Ο ΣΕΑ ζητά την εξαίρεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον περιορισμό της απασχόλησης μέχρι 24 μήνες των συμβασιούχων υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη που καθημερινά διαπιστώνεται. Τέλος, για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και την αξιοκρατική αντιμετώπιση των εργαζομένων «είναι απαραίτητο», τονίζει ο ΣΕΑ «να καταργηθεί η διάταξη για την επιλογή του έκτακτου προσωπικού που προσλαμβάνεται ανά την επικράτεια από την Κεντρική Υπηρεσία, η οποία μεθοδεύτηκε με στόχο την επιλεκτική πρόσληψη "ημετέρων"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ