Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η δημοκρατία που επελαύνει

«Πέθανε χθες στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης ο Κούρδος μετανάστης Αριβάν Οσμάν Αμπτουλάχ, που νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση μετά από το βάναυσο και απάνθρωπο ξυλοδαρμό του από λιμενικούς στις 3 Απρίλη (...) Σήμερα έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεμένοι με χειροπέδες 60 κρατούμενοι μετανάστες από τη Χίο (...) Πριν λίγες εβδομάδες στη Ν. Μανωλάδα Ηλείας "αγανακτισμένοι" κτηνοτρόφοι, με πρόσχημα την υποψία τους για ζωοκλοπή, περιέφεραν δεμένους σε μοτοσικλέτες αλλοδαπούς εργάτες γης. Στην Πάτρα με μια επιχείρηση πρωτοφανούς αγριότητας ξηλώθηκε ο καταυλισμός των προσφύγων. Στην Αθήνα επανειλημμένα καταγγέλλονται επιδρομές από ΜΑΤ» (τα αποσπάσματα από τον χτεσινό ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Ο τρόπος να γίνει ποιοτικότερη

«Αν δεχτούμε ότι η δημοκρατία, αυτή που διαθέτουμε και που για να την αποκτήσουμε χρειάστηκαν πολλοί αγώνες και πολλές θυσίες, είναι κλειστή στην πρόοδο και ανοιχτή μόνο στον μεγαλύτερο ταξικό αυταρχισμό, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την ανάγκη της κατάργησής της, της συντριβής της και της αντικατάστασής της από ένα άλλο σύστημα, "απείρως πιο δημοκρατικό", σύμφωνα με την άποψη (...) η στρατηγική της συντριβής είναι λαθεμένη και - εσκεμμένα ή όχι - αντιδημοκρατική (...) Σωστή είναι μια στρατηγική υπεράσπισης της υπαρκτής δημοκρατίας (...) και κυρίως μια στρατηγική εξέλιξης, συμμετοχής, κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, που φιλοδοξεί να φτάσει σε μια νέα δημοκρατική ποιότητα» (από το άρθρο του Θ. Καρτερού στην ΑΥΓΗ).

ώστε να πλησιάσει το πρότυπό της

«Οι πολίτες του Οκλαντ στην Καλιφόρνια ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία τον δεκαπλασιασμό του φόρου στις πωλήσεις μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς (...) Σε ορισμένες περιοχές της Νεβάδα στις οποίες επιτρέπεται η πορνεία συζητείται η επιβολή φόρου 5 δολαρίων για κάθε πράξη που λαμβάνει χώρα σε νόμιμους οίκους ανοχής. Στη Σουηδία έχει αποφασιστεί ότι εφόσον είναι παράνομη η αγορά αλλά όχι η πώληση σεξ, οι εκδιδόμενες πρέπει να φορολογούνται (...) Το πλεονέκτημα των "αμαρτωλών φόρων" είναι γνωστό από παλιά (...) Είναι πιο αποτελεσματικό να φορολογείται αυτό που (...) έχει άσχημες επιπτώσεις (...) Επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να ισχυριστούν ότι μάχονται την ηθική διαφθορά» (το θέμα σε Financial Times / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ