Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Βάζουν «θεμέλια» για την τσιμεντοποίηση της παραλίας

Καταγγελία της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά»

Τον κίνδυνο της τσιμεντοποίησης όλης της παραλιακής ζώνης της Νέας Κρήνης επισήμαναν τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά», μετά την τροποποίηση του ρυμοτομικού και την πρόσφατη έκδοση οικοδομικής άδειας στην παραλία, απέναντι από το Νοσοκομείο Παναγία.

Οπως κατήγγειλε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου η δημοτική παράταξη, η ανέγερση τριών διώροφων κατοικιών στην παραλιακή ζώνη γίνεται παρά το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περιοχή:

  • Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς, που ισχύει και σήμερα προβλέπει τον καθορισμό χώρων πρασίνου και ως διατηρητέων των υφισταμένων κέντρων αναψυχής.
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης έχουν συντάξει εισηγητική έκθεση για το χαρακτηρισμό της περιοχής «ως χώρου, τόπου και τοπίου και ζώνης ιδιαίτερου κάλλους».
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι «η περιοχή δεν μπορεί να ενταχθεί σε πολεοδομικό σχέδιο, αλλά πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικού προστατευτικού καθεστώτος».

Αγνοώντας τα παραπάνω ο Δήμος Καλαμαριάς κινεί τη διαδικασία και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ εκδίδει απόφαση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου, χωρίς την έγκριση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, αρμόδιου για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Βόρειας Ελλάδας. Στη συνέχεια, ο Δήμος Καλαμαριάς εκδίδει οικοδομική άδεια για την ανέγερση των τριών διώροφων κατοικιών.

«Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή θα είναι η αρχή για να οικοδομηθεί όλη η παραλία», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, Δαμιανός Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ήδη έχει κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή των εργασιών.

Πρόσθεσε ότι η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Καλαμαριά» το 2003 καταψήφισε και κατήγγειλε «ανοιχτά» το θέμα της τροποποίησης ρυμοτομίας στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο, και κατέθεσε πρόταση χαρακτηρισμού του ως πρασίνου για να μην ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» για τη δόμηση στην παραλιακή ζώνη της Νέας Κρήνης, τμήμα της πανέμορφης και μοναδικής για όλη την Θεσσαλονίκη παράκτιας ζώνης της Καλαμαριάς.

Επίσης, η δημοτική παράταξη κατήγγειλε το Δήμο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, οργάνωσε συγκέντρωση κατοίκων, προκάλεσε συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκίνησε μαζί με τους δημότες αγώνα για να σωθεί από τη δόμηση το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αλλά και όλη η παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς.

Οπως αναφέρεται σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, την κατάσταση αυτή τη δημιούργησε η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στα πλαίσια της ΕΕ παραδίδει σε επιχειρηματικά συμφέροντα ελεύθερους χώρους - φιλέτα, ενάντια στη θέληση και τα συμφέροντα του λαού της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ