Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Στις προσταγές του «Συμφώνου Σταθερότητας» η νέα κυβέρνηση...

Ο Κοστούνιτσα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Associated Press

Ο Κοστούνιτσα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η αποκατάσταση των σχέσεων του Βελιγραδίου με ΗΠΑ-ΕΕ και η «επανέναρξη της συνεργασίας» ανάμεσα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ είναι οι «προτεραιότητες», που έθεσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, ένα 24ωρο αφότου η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση ορκίστηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών προέβλεψε πως οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, αλλά και με άλλες χώρες που συμμετείχαν στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, θα ομαλοποιηθούν πλήρως «μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες».

Ο Σβιλάνοβιτς δεν ήταν ο μόνος που έσπευσε να καθησυχάσει με δηλώσεις του τους εισβολείς του 1999, αλλά ήταν αυτός που φάνηκε να δείχνει τον περισσότερο ζήλο. Σε ερώτηση του πρακτορείου ΜΠΕΤΑ για την τύχη που θα έχουν όσοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου από το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη είπε: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποφύγουμε τις συνέπειες του πολέμου. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποκαλύψουμε στους πολίτες μας οτιδήποτε έγινε, είτε στο όνομα των λεγόμενων σερβικών εθνικών συμφερόντων, είτε κατά Σέρβων». Ο ίδιος «προέβλεψε» πως το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα ανοίξει σύντομα γραφείο στο Βελιγράδι για να... βοηθήσει τους ερευνητές να συλλέξουν στοιχεία, καταθέσεις, ή και για να βοηθήσουν στη συγκρότηση μίας Επιτροπής Αλήθειας για το Κοσσυφοπέδιο, όμοια με εκείνη που συγκροτήθηκε μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Τέλος, ο Σβιλάνοβιτς ανήγγειλε - όπως άλλωστε αναμενόταν... - εκτεταμένες αλλαγές στις διπλωματικές αποστολές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό, με προτεραιότητα το διπλωματικό προσωπικό σε πρεσβείες που λειτουργούν σε χώρες-«κλειδιά», όπως στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Ρωσία, όπου, ως γνωστόν, πρεσβευτής είναι ο Μπόρις Μιλόσεβιτς (μεγαλύτερος αδελφός του πρώην Προέδρου)... Τέλος, ο Σβιλάνοβιτς ανήγγειλε τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων του Βελιγραδίου με ανεξάρτητες χώρες-μέλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας (που προέρχεται από το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μαυροβουνίου, το οποίο έως πρότινος συνεργαζόταν με το σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), Ζόραν Ζίζιτς, έδωσε και εκείνος με τη σειρά του τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στην ακόλουθη φράση: «Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων στα επίπεδα που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση»... Σε άλλο σημείο, ο Ζίζιτς έσπευσε... να καθησυχάσει γείτονες και επικυρίαρχους συμπληρώνοντας πως η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «σεβαστεί πλήρως» τις διεθνείς υποχρεώσεις, όπως οι «ειρηνευτικές συμφωνίες» για τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, που υπογράφτηκαν από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει τα ανωτέρω, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας, Μιρολιούμπ Λάμπους, δήλωσε χτες πως ήδη τα μέλη της νέας κυβέρνησης ξεκίνησαν πυρετώδεις συνεδριάσεις επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στη σύνταξη και τυποποίηση της οικονομικής πολιτικής, με πρώτη την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος...

Την ίδια στιγμή, όμως, που η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκινά πρόθυμα την εκπλήρωση των «επιταγών», που εδώ και καιρό έχει «συνταγογραφήσει» το λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τα πράγματα βαίνουν άσχημα για το έτσι και αλλιώς βραχύ βίο της σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης. Οι γκρίνιες υπουργών της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς για την παραμονή του Ράντε Μάρκοβιτς στη θέση του επικεφαλής των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων συνεχίζονται υπό τη μορφή των γνωστών, αλλά ακόμη απραγματοποίητων, απειλών για αποχώρησή τους από το κυβερνητικό σχήμα. Το ηγετικό στέλεχος της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» Βλάνταν Μπάτιτς δήλωσε χτες στο ραδιοσταθμό «Β-92» ότι στελέχη αυτής της παράταξης επρόκειτο χτες να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, προκειμένου να του γνωστοποιήσουν πως η παράταξη θα αποχωρήσει από τη μεταβατική κυβέρνηση γιατί «δεν επιθυμεί να κρατείται όμηρος του έκπτωτου καθεστώτος»... Ο Μπάτιτς προέβλεψε πάντως πως η «εκπαραθύρωση» του Ράντε Μάρκοβιτς θα γίνει «ούτως ή άλλως», προσθέτοντας σιβυλλικά: «Θα συμβεί είτε μέσα από την κυβέρνηση, είτε έξω απ' αυτή»...

Ιμπραήμ Ρουγκόβα: «Δε διαπραγματευόμαστε με το Βελιγράδι!»

Σε νέες «τολμηρές» δηλώσεις προέβη ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Μιλώντας στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «ΦΟΚΟΥΣ», ο νικητής των τοπικών εκλογών του ΟΑΣΕ της 28ης του Οκτώβρη στο Κοσσυφοπέδιο και αρχηγός του «Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου» υποστήριξε πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το πολιτικό μέλλον της επαρχίας με τη νέα κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, εμμένοντας στο γνωστό αίτημα για «αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη διεθνή κοινότητα».

«Το Βελιγράδι δε θα ερωτηθεί πλέον για την ανεξαρτησία μας... Το Βελιγράδι δεν έχει να πει πλέον τίποτε μετά απ' αυτόν τον τρομερό πόλεμο», είπε ο Ρουγκόβα, καλώντας για μία ακόμη φορά τις - ήδη πρόθυμες... - ΗΠΑ και την - επιφυλακτική για την ώρα... - ΕΕ να αναγνωρίσουν άμεσα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ρουγκόβα πρόσθεσε πως «το ΝΑΤΟ ή η ΚΦΟΡ θα παραμείνει για πάντα στο Κοσσυφοπέδιο», γιατί μια μέρα το «Κοσσυφοπέδιο θα γίνει μέρος του ΝΑΤΟ»!

Ωρες μετά τις παραπάνω δηλώσεις, δύο υποστηριχτές του Ρουγκόβα στην πόλη Ντράγκας του Κοσσυφοπεδίου τέθηκαν στο στόχαστρο άγνωστων βομβιστών. Στη μία περίπτωση η βόμβα εξερράγη δίχως θύματα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η βόμβα εξουδετερώθηκε προτού εκραγεί...

  • Δύο φαίνεται πως ήταν οι παράγοντες που προκάλεσαν την προχτεσινή εξέγερση στις πολυπληθείς φυλακές της πόλης Ρέμσκα Μιτρόβιτσα (75 χλμ. βορειοδυτικά του Βελιγραδίου), η οποία φάνηκε πως έως χτες το απόγευμα είχε τεθεί υπό έλεγχο: Αφ' ενός οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων, αφ' ετέρου οι έντονες φήμες πως σύντομα θα δοθεί αμνηστία σε όλους τους Κοσσοβάρους Αλβανούς κρατούμενους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ