Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Εκτακτα μέτρα αναμένοντας το νέο κύμα

Αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας

Associated Press

Αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΩΜΗ.-

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι κρατικοί μηχανισμοί σε Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, καθώς νέο κύμα καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και θυελλωδών ανέμων έχει αρχίσει να σαρώνει, τη γηραιά ήπειρο, από τα δυτικά, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχτεί 36 σημεία της Βρετανίας, όπου, την Κυριακή, 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε, στο Χερεφορντσάιρ, όταν το αυτοκίνητό τους καταπλακώθηκε από ξεριζωμένο δέντρο. Τρεις ποταμοί έχουν υπερχειλίσει στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να έχουν πλημμυρίσει στο ανατολικό Σάσεξ, στο Ντόρτσεστερ, και στο Γιορκσάιρ ενώ πολλά σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά στο Εξτον και στο Χαμπσάιρ. Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, κονδύλι 450 εκατομμυρίων λιρών για ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στις ασφαλιστικές εταιρίες να χορηγήσουν, τάχιστα, τις αποζημιώσεις στα πληγέντα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, 2.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στην Ιρλανδία, όπου οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν την πτώση πολλών δέντρων στο σιδηροδρομικό δίκτυο με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια ανάμεσα στο Δουβλίνο και στο Μπέλφαστ. Ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας έσωσαν το 10μελές πλήρωμα ισπανικού αλιευτικού που βυθίστηκε στη θάλασσα της νότιας Ιρλανδίας, ενώ οι αρχές έχουν θέσει σε συναγερμό όλο τον κρατικό μηχανισμό, αναμένοντας το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί και οι 14 από τις 17 επαρχίες της Ισπανίας, καθώς, εκτός από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, οι άνεμοι που πνέουν στα βόρεια της χώρας, ξεπερνώντας τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποχρέωσαν σε καθήλωση τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια, ενώ έχουν διακοπεί οι περισσότερες συγκοινωνίες προς τις επαρχίες της Γαλικίας και της Καντάβριας. Την ίδια ώρα, ένας άνθρωπος έχανε τη ζωή του στη νότια Γαλλία, στην περιοχή της Κυανής Ακτής, όπου μαζί με την περιοχή του Λίγηρα έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταρρακτώδεις βροχές, που υποχρέωσαν σε αργία και το αεροδρόμιο της Νίκαιας.

Ανθρώπινες απώλειες καταγράφονται και στη Βόρεια Ιταλία, όπου ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του και 3 εργάτες αγνοούνται από κατολίσθηση στην επαρχία της Λιγουρίας, ενώ έχουν υπερχειλίσει αρκετά ποτάμια στην επαρχία της Ιμπέρια. Η πυκνή χιονόπτωση προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του τούνελ των Αλπεων, ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ