Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να σταματήσει η βάρβαρη αντιμετώπιση μεταναστών

Ερώτηση κατέθεσαν χτες βουλευτές του Κόμματος για τις βίαιες επιχειρήσεις μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου

Μετανάστες με χειροπέδες περιμένουν στον Πειραιά να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στον Εβρο
Μετανάστες με χειροπέδες περιμένουν στον Πειραιά να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στον Εβρο
Τη νέα απάνθρωπη επιχείρηση που εξελίσσεται σε βάρος των μεταναστών καταγγέλλει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το ψέμα και τη βία μεταφέρει εκατοντάδες εξαθλιωμένους μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου, συγκεντρώνοντάς τους σε στρατόπεδα κράτησης με σκοπό την απέλασή τους. Οι δε αρχές σιωπούν όταν ερωτώνται για τον τόπο προορισμού.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Νέα απάνθρωπη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των μεταναστών. Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το ψέμα και τη βία μεταφέρει εκατοντάδες εξαθλιωμένους μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου, συγκεντρώνοντάς τους σε στρατόπεδα κράτησης με σκοπό την απέλασή τους. Ενώ οι αρχές σιωπούν όταν ερωτώνται για τον τόπο προορισμού.

Την Κυριακή 9/8 και τη Δευτέρα 10/8, τα πλοία "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" και "ΜΥΤΙΛΗΝΗ", με προορισμό τον Πειραιά, μετέφεραν δεμένους με χειροπέδες περισσότερους από 160 ανθρώπους που κρατούνταν σε Χίο, Λέσβο, Λέρο και Σύμη. Μεγάλος αριθμός οδηγήθηκε στο Κυπρίνο (β/δ της Ορεστιάδας) για επαναπροώθηση στην Τουρκία, ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και στο κέντρο κράτησης στον Ασπρόπυργο.

Οπως καταγγέλθηκε από επιβάτες, ανάμεσα στους κρατούμενους ήταν και ανήλικοι, ενώ οι αστυνομικοί είχαν φορέσει χειροπέδες στους μετανάστες σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, κάτι που απαγορεύεται στα πλοία για λόγους ασφαλείας. Με τις χειροπέδες τους συνόδευαν ακόμα και στην τουαλέτα ανά δύο. Οι μετανάστες με τον ίδιο τρόπο οδηγήθηκαν με την αποβίβασή τους από τα πλοία μέχρι τις "κλούβες" που περίμεναν στο λιμάνι. Ανάμεσά τους δεμένος ακόμα και ένας άνθρωπος με πατερίτσες που με δυσκολία στεκόταν στα πόδια του.

Οι μαζικές συλλήψεις μεταναστών το τελευταίο διάστημα στα νησιά και στην Αθήνα έχουν γεμίσει τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής και της περιφέρειας, όπου κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες. Σε ορισμένα από αυτά οι κρατούμενοι είναι άρρωστοι από φυματίωση ή ψώρα. Στο κέντρο κράτησης της Σάμου κρατούνται 600 αλλοδαποί, ενώ το κέντρο χωρά 285. Στο αντίστοιχο της Λέσβου κρατούνται 760 αλλοδαποί αντί για 350, και σε άλλα κέντρα υπάρχει άρνηση από τις αρχές να δοθεί σαφής απάντηση ως προς τον αριθμό, τη χώρα προέλευσης, την ύπαρξη ή όχι ανηλίκων ανάμεσά τους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις άθλιες συνθήκες μεταφοράς και κράτησης και για τη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστών είναι μεγάλες. Φέρεται με τον πιο βάναυσο τρόπο σε ανθρώπους που η ίδια η πολιτική της, πιστή στις γραμμές της ΕΕ, τους έχει καταδικάσει να ζουν χωρίς χαρτιά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και να εργάζονται ανασφάλιστοι και με χαμηλά μεροκάματα για να πληρώσουν το νοίκι στις τρώγλες όπου κατοικούν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να σταματήσει αυτή η βάρβαρη αντιμετώπιση των μεταναστών και αν θα πάρει μέτρα για λύσεις που θα σέβονται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Νομιμοποίηση της προσωρινής ή μακροβιότερης παραμονής τους στη χώρα μας (παροχή ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος, άδεια διαμονής), διευκόλυνση της οικειοθελούς μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, εγκατάστασή τους σε χώρους φιλοξενίας που θα πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπρεπούς διαβίωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ