Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΙΣΒΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Στάχτη 10.000 στρέμματα ελαιώνα και δάσους

Περιοδεία στην περιοχή κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΚΚΕ

Eurokinissi

Πάνω από 10.000 στρέμματα ελαιώνα και δασικής έκτασης έγιναν στάχτη μέσα σε μια μέρα, από την πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές το μεσημέρι στην περιοχή Θίσβη της επαρχίας Θήβας. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χτες το μεσημέρι. Η πυρκαγιά - η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα μετά από αυτήν του Μοσχοποδίου - μετέτρεψε την περιοχή σε «κρανίου τόπο», καίγοντας μεγάλες εκτάσεις ελαιώνα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Προδρόμου και δασικής έκτασης (πουρνάρια και πευκοδάσος), στους πρόποδες του όρους Ελικώνα, τον επονομαζόμενο «πευκώνα». Πριν από 15 χρόνια, είχε ξανακαεί από πυρκαγιά.

Στην προχτεσινή φωτιά, κινδύνεψαν και σπίτια στη Θίσβη και στον Πρόδρομο, αφού οι «γλώσσες» της, έφτασαν μέχρι τις αυλές τους. Αρκετές αποθήκες που ήταν έξω από τα όρια των χωριών καταστράφηκαν. Μέχρι χτες το μεσημέρι, όπου και τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά, στο σημείο βρίσκονταν 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν - από το πρώτο φως της μέρας - δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στη Θίσβη, στον Πρόδρομο καθώς και στην καμένη περιοχή, περιόδευσε άμεσα κλιμάκιο της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ.

Με δήλωσή του στον «Ρ», ο Σοφοκλής Τόγιας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Ευβοίας του ΚΚΕ και Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Λιβαδειάς, κατήγγειλε την αντιδασική κυβερνητική πολιτική που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σαν τις κύριες υπεύθυνες που ανοίγουν την όρεξη και υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου, τους μεγαλοκαταπατητές και όσους θέλουν να μετατρέψουν το δάσος και τη γη σε εμπόρευμα.

Πυρκαγιές σε Καβάλα, Χανιά, Κύθηρα

Τρεις πυρκαγιές, ξέσπασαν χτες το μεσημέρι σε Καβάλα, Χανιά και Κύθηρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, βοηθούμενες από την άπνοια, κατάφεραν να θέσουν σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο τις φωτιές. Πάντως, ειδικά για τις φωτιές σε Καβάλα και Κύθηρα, οι κάτοικοι μιλούν για εμπρησμό.

Οι πυροσβέστες, με τη βοήθεια των εναερίων μέσων έθεσαν υπό έλεγχο, σε λιγότερο από τρεις ώρες τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Σανατόριο της Καβάλας, κοντά στον περιφερειακό δρόμο προς Θεσσαλονίκη. Στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος δέκα οχήματα με 20 πυροσβέστες, δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Από την άλλη, πυρκαγιά ξέσπασε σε οικόπεδο στα Κύθηρα καίγοντας ξερά χόρτα και όση ώρα ήταν σε εξέλιξη, δεν απείλησε κατοικίες. Στην κατάσβεσή της, επιχειρούσαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα. Παράλληλα, αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλαθένες στα Χανιά έκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι. Τα τέσσερα οχήματα με οκτώ πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο κατάφεραν να την σβήσουν πριν εξαπλωθεί περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ