Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ - ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ
«Ανθυγιεινές» πολιτικές

«Ανθυγιεινές» πολιτικές στο σοβαρότατο θέμα της υγείας των αθλητών - αθλητριών από τη κυβέρνηση και την ΕΠΟ. Χτες έγινε συνάντηση με θέμα την κάρτα υγείας των αθλητών, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Γ. Ιωαννίδη (Αθλητισμού), Γ. Παπαγεωργίου (Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και των Σοφ. Πιλάβιου (πρόεδρος), Γ. Οικονομίδη (εκτ. γραμματέας) από την ΕΠΟ.

Καμιά από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες (πλαίσιο, προϋποθέσεις, χρονοδιάγραμμα). Επέλεξαν, με προφανή στόχο τις εντυπώσεις, να κάνουν δηλώσεις προθέσεων. Ο Γ. Ιωαννίδης υποστήριξε πως η κάρτα υγείας θα γίνει «χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους αθλητές και τα σωματεία» και πρόσθεσε ότι «για το όλο θέμα θα ζητήσουμε και τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας».

Από την πλευρά του ο Σοφ. Πιλάβιος υποστήριξε πως «υπάρχει ήδη ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο όμως σε ορισμένα σημεία χρειάζεται κάποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις» και μίλησε για υπόσχεση του υφυπουργού υγείας βάσει της οποίας «σύντομα θα υπάρξει μία πιο ολοκληρωμένη λύση».

Να θυμίσουμε ότι (και) η ΕΠΟ έχει εκμεταλλευτεί το θέμα της κάρτας υγείας με εισπρακτικό τρόπο, επιβάλλοντας χαράτσι 30 ευρώ για κάθε αθλητή. Τα οποία (το συνολικό ποσό έφτασε τα περίπου 4 - 5 εκατ. ευρώ) κατατίθεντο σε ιδιωτική τράπεζα - χορηγό της.

Η κάρτα υγείας είναι απαραίτητο εργαλείο για την υγεία των αθλουμένων. Το θέμα, βέβαια, δεν (πρέπει να) είναι μόνο η θεσμοθέτησή της αλλά και η εφαρμογή. Στις σημερινές συνθήκες παντελούς έλλειψης δημόσιων υποδομών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας, ποιος θ' αναλάβει το κόστος αυτών των εξετάσεων και προληπτικών προγραμμάτων; Ο ερασιτεχνικός, ο μαζικός και λαϊκός αθλητισμός, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δεν πρέπει, αμέσως ή εμμέσως, να φορτωθούν και αυτό.

Είναι ευθύνη του κράτους η προστασία της υγείας όλου του λαού, άρα και των αθλουμένων, και όχι ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ασφαλιστικά ταμεία, άλλους φορείς. Η πρόληψη στα θέματα υγείας επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ