Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Εγκρίθηκε μελέτη για καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ

Ανακοίνωση - καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης Αλιβερίου του ΚΚΕ

Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της πολυεθνικής LAFARGE για την καύση σκουπιδιών - RDF στο εργοστάσιό της, της ΑΓΕΤ, στο Μηλάκι Αλιβερίου, ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρά τη σχεδόν καθολική αντίθεση και αντίδραση, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα το οποίο προκαλεί μια τέτοια αντιπεριβαλλοντική απόφαση, που θα γεμίσει στεριά, αέρα και θάλασσα με τοξικά απόβλητα και θα εντείνει τις αιτίες θανάτου στην ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή. Μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο όχι μόνο να εγκατασταθούν και σε άλλα εργοστάσια αντίστοιχες μονάδες, αλλά να προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εγκατάσταση εργοστασίων καύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας. Μια μέθοδος που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, αφού ένα τέτοιο εργοστάσιο εκπέμπει ιδιαίτερα επικίνδυνους αέριους ρύπους (διοξίνες, επικίνδυνα μικροσωματίδια επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα). Σύμφωνα με μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι μόλις 1 τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης σε ένα κυβικό μέτρο αέρα μπορεί να προκαλέσει καρκινογενέσεις.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχής Αλιβερίου κατά της Καύσης Σκουπιδιών - RDF από την ΑΓΕΤ επισημαίνει ότι δε θα επιτρέψει να υλοποιηθεί η υπουργική απόφαση, με κάθε τρόπο, αφού αντίκειται και σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει ήδη οι κινητοποιήσεις, με πρόσφατο τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Χαλκίδας - Αλιβερίου, στο ύψος της Ακτής Νηρέα.

Την κυβερνητική - υπουργική απόφαση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Αλιβερίου του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας ότι οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές ήταν αυτοί που το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν το πρόβλημα, καλώντας τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι πηγή του προβλήματος είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, τα κόμματα που τον υπηρετούν, το κέρδος. Υπολογίζεται ότι το κέρδος για την ΑΓΕΤ θα ανέλθει σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τη μείωση του κόστους παραγωγής και με την υψηλή επιδότηση των 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ καλεί το λαό και τους εργαζόμενους σε αγώνα. «Οπως καταφέραμε το προηγούμενο διάστημα να αναβάλουμε τα σχέδια της ΑΓΕΤ LAFARGE, με περισσότερες δυνάμεις και αγώνα θα τα ξανακαταφέρουμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή και επικίνδυνη απόφαση», σημειώνει.

Η ΚΟ καλεί σε συσπείρωση και αγώνα με αιτήματα:

  • Καμία καύση σκουπιδιών - RDF από την ΑΓΕΤ LAFARGE.
  • Καμία εμπιστοσύνη στα λόγια περί προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Να παρθούν τώρα μέτρα για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή, για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας του λαού της περιοχής.
  • Πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της, για ανατροπή και ριζικές αλλαγές, για ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για ενίσχυση του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ