Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Φάρος και εμπνευστής στους αγώνες του σήμερα

Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις. Συγκλονιστικό ντοκουμέντο η προκήρυξη που κυκλοφόρησε το ΚΚΕ την επομένη του μακελειού, 65 χρόνια πριν

Η αφίσα για την αυριανή εκδήλωση. Η εικονογράφησή της προέρχεται από αφίσα της εποχής που κυκλοφόρησε το ΕΑΜ για το Μπλόκο
Η αφίσα για την αυριανή εκδήλωση. Η εικονογράφησή της προέρχεται από αφίσα της εποχής που κυκλοφόρησε το ΕΑΜ για το Μπλόκο
Κορυφώνονται αύριο Κυριακή 23 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους στη Μάνδρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944 από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργούς τους. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς.

Στις 10 π.μ., στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί εκπροσώπων Αντιστασιακών Οργανώσεων, ομιλία του δημάρχου Νίκαιας και κατάθεση στεφάνων. H εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία στο χώρο του Κοινοτάφειου του Γ΄ Νεκροταφείου, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Χτες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, έγινε στη Νίκαια μονοήμερο Τουρνουά Σκάκι τύπου «active-rapid» αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Ενώ από σήμερα Σάββατο και μέχρι την Κυριακή 29 Αυγούστου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» θα πραγματοποιηθεί το 17ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open) (5μ.μ.-10μ.μ.) με τίτλο: «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ και τον «Φυσιολάτρη».

Ο λαός δεν το 'βαλε κάτω

Η επέτειος του Μπλόκου της Κοκκινιάς, τα ιδανικά που ανέδειξε η θυσία των 315 πατριωτών και ο ρόλος που έπαιξαν οι κομμουνιστές της περιοχής, αποκτούν ξεχωριστή σημασία φέτος, 65 χρόνια μετά τη μεγαλειώδη θυσία, καθώς οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να ταυτίσουν τους θύτες με τα θύματα, να μπερδέψουν το δίκιο με το άδικο. Τότε, ο λαός της πόλης δεν το 'βαλε κάτω, παρά τη θυριωδία. Είχε εμψυχωτές τους κομμουνιστές.

Είναι χαρακτηριστική η προκήρυξη που κυκλοφόρησε πλατιά στην πόλη την επόμενη μέρα του Μπλόκου από την Αχτιδική Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Κοκκινιάς του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστική και άμεση απάντηση στον αντικομμουνισμό και την τρομοκρατία που ήθελε να επιβάλει η αντίδραση με το μακελειό του Μπλόκου. Εγραφε μεταξύ άλλων η προκήρυξη:

«Κοκκινιώτες, Κοκκινιώτισσες

Διακόσια διαλεχτά παλικάρια, διακόσιοι πρωτοπόροι στον καθημερινό αγώνα για ζωή και λευτεριά, διακόσια μέλη και στελέχη, οπαδοί και συμπαθούντες του Κόμματός μας, του Κομμουνιστικού, δεν υπάρχουν πια. Γερμανοί μαζί με τους καταραμένους τσολιαδοχωροφύλακες, τους βασάνισαν, τους χτύπησαν ανήλεα, τους βγάλαν τα μάτια και πτώματα πια τους εκτέλεσαν. Σταθήκαμε μάρτυρες στα βασανιστήριά τους και μάρτυρες στον ηρωισμό τους, στην παλικαριά τους.

Οι Τούρκοι το 1821 λέγαν στο Διάκο: Γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου; Ετσι και σήμερα οι Γερμανοράλληδες λέγανε στα παλικάρια μας: Γίνεσαι προδότης; Μα τα παλικάρια μας φτύνανε τους εχθρούς του Εθνους και με ψηλά το κεφάλι, περήφανα, γιατί ήταν κομμουνιστές και αγωνιστές του λαού, πέθαναν αψηφώντας το θάνατο. Χαρά στον τόπο που βγάζει τέτοια παλικάρια, τιμή στο Κόμμα που τα ανέθρεψε με τέτοια πίστη και παλικαριά, τιμή και δόξα στο γονιό που ανέθρεψε τέτοιους λεβέντες.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΕ ΕΣΑΣ ΑΔΕΛΦΟΙ.

Το αίμα σας θα το πάρουμε πίσω. Ορκιζόμαστε να συνεχίσουμε με πιότερη ορμή το μισοτελειωμένο σας έργο για τη λευτεριά του τόπου μας. Ορκιζόμαστε εκδίκηση και θάνατο στους Γερμανούς και ντόπιους προδότες.

Τα διαλεχτά παλικάρια ο Απόστολος, ο Θανάσης, η Διαμάντω, η Κούλα και όλα τα άλλα πέσανε παλεύοντας στην επιστράτευση, για φτηνή ζωή, για την καθαριότητα στη συνοικία μας, για το καλό του τόπου μας. Ολα αυτά μέλη και στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές. Πάντα τα καμαρώναμε. Μην πέφτετε στα λόγια της αντίδρασης και των Γερμανών ότι το κακό έγινε γιατί έβγαινε το χωνί ή γιατί γράφονταν συνθήματα. Για όλο αυτό το κακό φταίνε οι Γερμανοί και οι Ράλληδες με τους τσολιάδες, φταίνε οι προδότες που πρέπει να ξεκληριστούν...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ