Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΟΤΡΑΠΕΖΟΙ

Η ΛΑΣΠΗ: «Ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη "μίζα" σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε "Συνασπισμό". Ποια είναι η όλη αλήθεια, ο Θεός κι η ψυχή τους» (ο Γ. Βότσης - που τον επικαλείται ο Κοροβέσης - στις 13/7/2009 / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ: «Τα κόμματα της Αριστεράς θα πρέπει να αντιληφθούν κάποτε ότι υπάγονται και αυτά στους κανόνες και στους νόμους της ελληνικής δημοκρατίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως λογοδοτούν στον ελληνικό λαό για θέματα διαφάνειας που ανακύπτουν κατόπιν εμπεριστατωμένων καταγγελιών. Ορισμένοι χρησιμοποιούν το απώτερο αγωνιστικό τους παρελθόν για να δικαιολογήσουν γκρίζες συναλλαγές. Η όποια προϊστορία της Αριστεράς θα έπρεπε να την κάνει πιο ανοιχτή στη διαφάνεια και στον δημόσιο έλεγχο των οικονομικών της και όχι να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για αδιαφανείς δραστηριότητες» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ: «Οι επιγραφές είναι συχνά παραπλανητικές: "Αριστερό Κόμμα της Γερμανίας". Η οικογένεια Σέφερ είναι μια πλούσια γερμανική οικογένεια. Στα τέλη του περασμένου έτους, η οικογένεια Σέφερ και οι πιστώτριες τράπεζές της έκαναν μια κερδοσκοπική κίνηση που αποδείχτηκε ολέθρια: εξαγόρασαν την εταιρεία ελαστικών αυτοκινήτου Κοντινένταλ. Κατόπιν επιδεινώθηκε η οικονομική κρίση και η οικογένεια Σέφερ βούλιαξε στα χρέη. Ετρεξε όμως αμέσως κοντά της το συνδικάτο να της προσφέρει χείρα βοηθείας εις βάρος των εργαζομένων. Η οικογένεια Σέφερ θα παραμείνει πλούσια. Γιατί στα τέλη του περασμένου μήνα ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία με το συνδικάτο ΙG Μetall να γίνουν στις επιχειρήσεις της "εσωτερικές οικονομίες" που θα της αποφέρουν 250 εκατομμύρια ευρώ: δηλαδή, διακοπές συμβάσεων εργασίας, υποχρεωτική αργία και πρόωρη αποχώρηση των εργαζομένων. Η συμφωνία προβλέπει εισοδηματική μείωση 17% για τους 28.000 εργαζομένους στις επιχειρήσεις Σέφερ. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει χωρίς τον Κλάους Ερνστ, αρχηγό του συνδικάτου ΙG Μetall στη Βαυαρία - όπου έχουν την έδρα τους οι επιχειρήσεις Σέφερ - ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία "μια αποδεκτή λύση δεδομένης της κατάστασης της επιχείρησης και της οικονομίας γενικότερα". Ο Κλάους Ερνστ είναι αντιπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, του κόμματος που ίδρυσε ο πρώην σοσιαλδημοκράτης Οσκαρ Λαφοντέν και που κάποτε εμπιστευόταν σε υψηλά ποσοστά ο γερμανικός λαός σαν μια αριστερή λύση στα προβλήματά του, πέρα από τη σοσιαλδημοκρατία που είχε συνθηκολογήσει. Βέβαια αυτός ο λαός δεν μπορούσε τότε να φανταστεί πως ανώτατα στελέχη αυτού του κόμματος θα καλούνταν κάποτε να επιβάλουν σχέδια λιτότητας στους εργαζομένους για να ρεφάρουν τα χρέη των κερδοσκόπων» (η καταγραφή στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ