Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Θηλιά 118 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά

Με ρυθμό αύξησης 5,2% συνέχισε τον Ιούλη σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας

Ποσοστά ετήσιας αύξησης πάνω από 5% εμφανίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αφορούν στο μήνα Ιούλη του 2009, τα υπόλοιπα των δανείων για τα νοικοκυριά ξεπερνούν και τα 118 δισ. ευρώ.

Η εμφανιζόμενη, εδώ και μήνες, τάση αποκλιμάκωσης στους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης έχει να κάνει με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και την πολιτική που εφαρμόζουν, σε αυτή τη φάση, οι τραπεζίτες προκειμένου να αποφύγουν τυχόν επισφαλή δάνεια. Η ουσία για τα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά δεν αλλάζει, ούτε κατά κεραία. Η μάζα του δανεισμού στις τράπεζες όπως και η συνεχιζόμενη διόγκωση ακόμη και μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, είναι το λίπασμα της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου και η μαγιά διασφάλισης των κερδών τους για τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός αύξησης της συνολικής πιστωτικής επέκτασης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) διαμορφώνεται σε 6,6% και ο συνολικός δανεισμός σε 250,5 δισ. ευρώ. Στις απαρχές της κρίσης και των αναταράξεων στις χρηματαγορές, στόχος κυβέρνησης και τραπεζιτών ήταν για ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης 10%, που λίγους μήνες αργότερα η ηγεσία της Τράπεζας Ελλάδας κατέβασε στο επίπεδο 6% με 7%. Στην κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο των αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, και προκειμένου να τονώσουν τις ροές κεφαλαίων προχώρησαν σε απανωτές κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις ενίσχυσης των τραπεζών και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας.

Τα στοιχεία για τον Ιούλη του 2009 εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Νοικοκυριά : Το συνολικό υπόλοιπο φτάνει σε 118,3 δισ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,2% (από 6,2%) τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας ο ρυθμός χρηματοδότησης μέσα στον Ιούλη διαμορφώθηκε σε 383 εκατ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν σε 79 δισ. ευρώ (αύξηση 5,2%) και τα καταναλωτικά σε 36,4 δισ. ευρώ (αύξηση 5,8%)
  • Επιχειρήσεις: Διαμορφώνεται σε 132,1 δισ. ευρώ με ποσοστό αύξησης 7,9%. Η αύξηση μέσα στο μήνα Ιούλη διαμορφώνεται σε 464 εκατ. ευρώ (από 602 εκατ. ευρώ για τον Ιούνη).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ