Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Προκλητική συγκέντρωση και στο α' εξάμηνο

Περιμένουν ακόμη περισσότερα για τη συνέχεια. Πάνω από 871 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν 5 επιχειρηματικοί όμιλοι !

Τραπεζίτες, μεγαλοβιομήχανοι, μεγαλέμποροι, εφοπλιστές και άλλα αρπακτικά του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα κέρδη και ακόμη να τα διευρύνουν παραπέρα σε πείσμα της καπιταλιστικής κρίσης που χτυπάει τα λαϊκά εισοδήματα. Η προκλητική κερδοφορία που επιδεικνύουν στους επίσημους ισολογισμούς τους έρχεται σε συνέχεια των πακέτων κρατικής στήριξης και κάθε είδους διευκολύνσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας/ επιχειρηματικότητας», της πολιτικής που εφαρμόζεται από την ΕΕ, με την οποία συμπλέει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οι εταιρείες ΔΕΗ, Γιούρομπανκ, ΕΛΠΕ, Μαρφίν - Πόπουλαρ και Τιτάν απέσπασαν καθαρά κέρδη πάνω από 871 εκατ. ευρώ και βέβαια δεν είναι και οι μόνες. Αντίστοιχα ποσά έχει αποσπάσει και ο λοιπός συναγωνισμός, ενώ να σημειωθεί πως αρκετοί από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους θα δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς τις προσεχείς ημέρες.

Χαρακτηριστικό είναι και το δείγμα γραφής που εμφανίζουν οι ισολογισμοί των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΑΕ που αφορούν στο α' εξάμηνο του 2009, στην περίοδο δηλαδή που η καπιταλιστική κρίση είχε φτάσει στο φόρτε της. Η σοδειά με τα κέρδη που δημοσιοποιήθηκαν χτες εμφανίζει και τα εξής:

  • ΔΕΗ: Απέσπασαν καθαρό κέρδος ύψους 412,1 εκατ. ευρώ (έναντι εμφανιζόμενης ζημιάς 111,8 εκατ. ευρώ πέρσι). Η εξέλιξη έχει να κάνει με τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό που μπήκαν σε εφαρμογή από πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά την πτώση της κατανάλωσης κατά 4,9% τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν 6,6% και ο συνολικός τζίρος έφτασε σε 2,9 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 5,9%. Η διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο και για ευνοϊκή συγκυρία μετά και την υποχώρηση των τιμών στο πετρέλαιο. Είναι ολοφάνερο δηλαδή το γεγονός ότι αγοράζουν φτηνότερα και πουλάνε ακριβότερα στα λαϊκά νοικοκυριά με μοναδικό στόχο την απόσπαση μεγαλύτερου κέρδους.
  • Γιούρομπανκ: Το καθαρό κέρδος για το α' εξάμηνο φτάνει σε 169 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει στο β' τρίμηνο τα πήγαν ακόμη καλύτερα (αύξηση 8,8% σε σχέση με το α' τρίμηνο), σε μια εξέλιξη που προδιαγράφει και την μελλοντική εξέλιξη μέχρι το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι όλες οι τράπεζες εγγράφουν αυξημένα λογιστικά κονδύλια για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών. Η τακτική αυτή έχει να κάνει με τη διασφάλιση των συμφερόντων για τους σημερινούς και επίδοξους αυριανούς μεγαλομετόχους - «επενδυτές» και παράλληλα εμφανίζει προς τα κάτω τη μάζα του κέρδους που αποσπούν. Η διοίκηση της τράπεζας του ομίλου Λάτση τα «προ προβλέψεων κέρδη» για το 12μηνο του 2009 θα φτάσουν σε 1,6 δισ. ευρώ !
  • EΛΠΕ: Το καθαρό κέρδος φτάνει σε 141 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις για το α' εξάμηνο σε 3,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα αποφάσισαν να μοιράσουν και προμέρισμα στους μεγαλομετόχους, έναντι του συνολικού μερίσματος για το 12μηνο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) επίσης είναι συμφερόντων του Ομίλου Λάτση σε κολεγιά με το κράτος. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει την εξαγορά του δικτύου της BP στην Ελλάδα, που αφορά σε 1.200 πρατήρια καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις κ.ά.
  • Μαρφίν - Πόπουλαρ: Η θυγατρική τράπεζα του Ομίλου Μαρφίν «ΜΙG) συγκέντρωσε ακόμη 90,3 εκατ. ευρώ με τα καθαρά έσοδα από τόκους να φτάνουν σε 286 εκατ. ευρώ. Οπως και ο λοιπός συναγωνισμός εμφανίζει ακόμη καλύτερα μεγέθη στο β' τρίμηνο. Η επίσης θυγατρική του ομίλου Μαρφίν η «Αττικα συμμετοχών» (εφοπλιστικά κεφάλαια, ιδιοκτήτες της Blue star κ.ά.) δηλώνει λειτουργικό κέρδος ύψους 13,7 εκατ. ευρώ.
  • ΤΙΤΑΝ: Απέσπασαν 59,4 εκατ. ευρώ και αυτό παρά το γεγονός που οι ίδιοι επισημαίνουν για τη «συνεχιζόμενη καθίζηση της αγοράς δομικών υλικών και τη μείωση κατανάλωσης τσιμέντου.
  • Sprider: Το καθαρό κέρδος εμφανίζει και αύξηση 16,8% και διαμορφώνεται σε 5,4 εκατ. ευρώ. Μέσα στο α' εξάμηνο, η εν λόγω επιχείρηση (του εμπορικού κλάδου) προχώρησε και σε παραπέρα επέκταση του δικτύου της με 6 νέα καταστήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ