Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το ντόπινγκ σύμφυτο με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό

Συνάντηση με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ είχε χτες ο υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Θοδωρής Λιάππης

Με εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) συναντήθηκε χτες ο υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, Θοδωρής Λιάππης. Την αντιπροσωπεία του ΕΣΚΑΝ αποτελούσαν οι: Χαρά Σπηλιοπούλου (πρόεδρος), Αθανασία Σμυρνιώτου, Σεραφείμ Ερίνης, Δημήτρης Κούβελας (μέλη).

Στην συνάντηση, η οποία έγινε στα γραφεία του Συμβουλίου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ΕΣΚΑΝ και γενικότερα το ντόπινγκ. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενημερώθηκε για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς), τον ρόλο, τον τρόπο λειτουργίας, την δομή και το έργο του ΕΣΚΑΝ.

Αναφέρθηκαν επίσης λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, σε θεσμικά, οικονομικά και άλλα θέματα. Π.χ. την καθυστέρηση πληρωμών που υπάρχει ή τα εμπόδια που δημιουργούν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το ντόπινγκ, όπως επεσήμαναν και οι εκπρόσωποι του ΕΣΚΑΝ, είναι και κοινωνικό πρόβλημα. Ξεπερνάει πλέον τα όρια του πρωταθλητισμού και επεκτείνεται σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες (π.χ. σχολικός αθλητισμός, γυμναστήρια). Εχει γίνει πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη, εκτός της καταστολής, να δοθεί βάρος στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων. Π.χ. να γίνει σχετική εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών, ώστε στην συνέχεια να υπάρξει παρέμβαση στα σχολεία.

Μετά τη συνάντηση, ο Θ. Λιάππης δήλωσε: «Το πρόβλημα του ντόπινγκ - όσο καλά και να λειτουργεί το ΕΣΚΑΝ, όσο καλή θέληση και αν έχουν τα μέλη του, τα οποία αφιερώνουν χρόνο για να επιτελέσουν το έργο τους - δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί να λυθεί στα υφιστάμενα κοινωνικοοικονομικά και αθλητικά πλαίσια.

Το ντόπινγκ είναι σύμφυτο με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό που έχει στόχο το κέρδος. Που έχει συνδέσει το ρεκόρ με ανταλλάγματα και έχει μετατρέψει μια λαϊκή ανάγκη, ένα λαϊκό δικαίωμα σε μια κερδοφόρα βιομηχανία θεάματος. Με θύματα, αθλητές, γονείς, τον λαό και τη νεολαία.

Δεν μπορεί να υπάρξει μια πετυχημένη και αθλητικά κοινωνία - που να διαμορφώνει υγιείς και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, πνευματικά και σωματικά - στον καπιταλισμό. Το ίδιο το σύστημα οδηγεί τους ανθρώπους σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Οπου κυριαρχούν οι αξίες του συστήματος. Δηλαδή ο ατομικισμός, ο ανταγωνισμός, ο νόμος της ζούγκλας και της αγοράς».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση καθώς επίσης ν' ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο αθλητισμός είναι ζωή, στηρίξτε τον τώρα» (2021-02-09 00:00:00.0)
Ελλιπείς έλεγχοι και κυβερνητική αδιαφορία (2010-10-02 00:00:00.0)
Προτάσεις για το ντόπινγκ (2009-07-15 00:00:00.0)
Κρούσμα ντόπινγκ ...με το «καλημέρα» (2008-08-09 00:00:00.0)
«Επιδημία» κρουσμάτων (2008-07-24 00:00:00.0)
«Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος αθλητισμού - επιχειρηματιών» (2004-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ